De ce functiona Clubul Colectiv daca nu avea avizul pompierilor? Este intrebarea la care si anchetatorii incearca sa raspunda.
31. Tineti minte aceasta cifra si rugati-va. De luni, plangem 31 de morti. Ultimul dintre ei este un tanar, ramas deocamdata neidentificat. Era atat de ars incat nimeni n-a putut sa il revendice, sa-l mangaie si sa-i aline durerile inspaimantatoare. Suferinta lui si a celorlalti nu poate sa ramana neplatita.
Lacrimile celor care i-au iubit pe toti acesti oameni nu trebuie sa li se usuce pe obraji, pana cand tot acest sistem care ne guverneaza nu face un pas inapoi, ca sa isi ceara iertare pentru minciuna si neputinta si sa plateasca. E mare durerea oamenilor, dar si mai mare revolta. Primii posibil vinovati, cei trei patroni ai clubului Colectiv au fost pusi sub acuzare, pentru ucidere din culpa si vatamare corporala. Unul dintre ei a fost deja retinut. Nu si-au asumat nimic si au aruncat totul, pe seama trupei rock.
Paul Gancea, un alt actionar de la clubul Colectiv, a fost retinut luni seara, pentru 24 de ore, de procurorii Parchetului General.
Dupa aproape sase ore de audieri, Paul Gancea a fost scos din sediul Parchetului General avand catuse la maini si a fost urcat intr-o masina a Politiei.
In sediul Parchetului este audiat in continuare Costin Mincu, al treilea actionar al clubului.
In apararea lor, patronii au sustinut ca au facut contract cu trupa „Goodbye for Gravity”, in care artistii se obligau sa se ocupe de organizarea concertului. Ei mai sustin ca cei din trupa au adus artificiile si ca nu stiau de ele.
De asemenea, tot patronii spun ca trupa se obliga prin contract sa asigure intre 200 si 400 de oameni la spectacolul lor. Ori asta contravine aprobarii pe care patronii de la Colectiv o aveau de la primarie. Acolo scria ca in spatiu nu pot intra mai mult de 80 de persoane. Toate aceste elemente sunt tot atatea motive pentru care procurorii ii acuza pe cei trei de ucidere din culpa.
Alin Anastasescu are 28 de ani si este cel care a fondat acest loc al mortii. S-a mai ocupat de organizarea de evenimente si a lucrat in publicitate relateaza stirileprotv.ro
Catalin Gancea are si el 28 de ani si este patronul a doua agentii de publicitate. Detine 30 la suta din actiunile clubului Colectiv. Pana mai duminica, pe pagina lui de Facebook se prezenta ca un tanar cu umor, caruia ii place sa calatoreasca si care se bucura de viata. Il descoperim fotografiat la tribuna prezidentiala si intr-o camera plina de bani. Insa aceste poze au fost sterse, dupa grozavia din clubul pe care il patrona alaturi de ceilalti doi.
Cele mai putine actiuni la clubul groazei, le detine Costin Mincu, in varsta de 36 de ani. El a fost actionar la alte doua cluburi in Bucuresti si la malul marii. Ambele insa au fost mistuite de flacari.
In 2010, terasa Goblin din Vama Veche a ars din temelii. Cauza: un scurt circuit electric. Iar anul trecut, in centrul vechi al Capitalei, cladirea unde la parter se afla clubul Elephant a luat foc de la o incendiere cu intentie.
Asadar cei trei actionari ai clubului Colectiv nu sunt niste incepatori. Lucrau in lumea show-bizului de ceva vreme. Cu toate acestea, au facut toate greselile posibile care sa duca la dezastru.
Unul dintre patronii clublui Colectiv, Alin Anastasescu a fost retinut. El este actionarul principal al firmei care detine clubul.
Toata lumea se intreaba cine este responsabil si cine va plati. Par sa apara primele raspunsuri: la Parchet se afla cei trei proprietari ai clubului Colectiv, care au venit destul de speriati. Sunt oameni cu studii superioare, despre care nu poti spune ca te asteptai sa intre intr-o asemenea drama si sa provoace prin indolenta lor crasa o asemenea tragedie
Alin Anastasescu, Costin Mincu si Paul Gancea vor trebui sa explice cum s-a ajuns la tragedie, pornind de la inchirierea locului pana la autorizatiile pe care le aveau sau nu. Autorizatii care trebuiau sa asigure securitatea oamenilor, fie ei 80 sau 3-400.
Lucrurile nu se vor opri aici. Politistii de la serviciul Omoruri lucreaza de 72 de ore la acest caz. Sunt responsabile si persoanele care au facut focul de artificii si trebuie vazut daca spectacolul pirotehnic era legal, daca avea autorizatii, daca era organizat cu respectarea normelor de securitate.
Nu este exclus ca la finalul serii cei trei proprietari sa fie retinuti.
Actionarii clubului Colectiv – Costin Mincu, Alin George Anastasescu si Paul Gancea – sunt audiati luni, la Parchetul General, pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa. ‘‘In cursul zilei de astazi, 2 noiembrie 2015, au fost adusi cu mandat numitii Costin Mincu, Alin George Anastasescu si Paul Gancea (actionari ai clubului mai sus mentionat), pentru a fi audiati in calitate de suspecti sub aspectul savarsirii infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa”, informeaza PICCJ.
Potrivit sursei citate, in cauza avand ca obiect incendiul produs in clubul Colectiv din Bucuresti, sub coordonarea procurorilor Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, echipe mixte formate din ofiteri de politie, experti criminalisti, specialisti pirotehnisti continua cercetarea la fata locului, precum si audierea persoanelor in vederea lamuririi imprejurarilor in care a avut loc evenimentul.
Paul Gancea, actionar la clubul Colectiv din Capitala, a venit la Parchetul General insotit de un politist in civil. El urmeaza sa dea o declaratie in fata procurorilor cu privire la incendiul de vineri noapte.