Cel mai MARE avion din lume! A fost proiectat să transporte rachete.

in Curiozitati

Cel mai mare avion din lume este un Antonov AN-225 Mrya („mrya” înseamnă „vis” în limba ucraineană), considerat și în prezent, la 17 ani de la primul său zbor, o capodoperă a industriei aeronautice mondiale.

Dezvoltat iniţial pentru a transporta naveta spaţială Buran, AN-225 a rămas după destrămarea URSS în proprietatea companiei ucrainene Antonov care a început de atunci să-l utilizeze în transporturile aeriene cu gabarit depăşit. Chiar şi la ora actuală, avionul este trecut în Cartea Recordurilor cu 106 recorduri care recompensează performanţele sale deosebite.

Avionul-cargo, Antonov AN-225, s-a dezvoltat pornind de la aeronava sovietică de transport militar strategic AN-124. Inginerii sovietici au mărit lungimea fuselajului AN-124 cu 12 metri, adăugându-i încă 2 motoare. Pentru a distribui greutatea avionului cu şase motoare, AN-225, trenul de aterizare a fost dotat cu 32 de roţi. La o greutate maximă de 640 de tone, avionul este şi cel mai greu din lume. Faţă de un avion normal, care are doar roata din față orientabilă, AN-225 are 20 de roţi orientabile (4 roţi din față şi 16 roţi în trenul principal de aterizare). În rezultat, avionul este extrem de manevrabil pentru gabaritul său. Ceea ce-l face pe AN-225 să fie la fel de manevrabil şi în aer este ampenajul său dotat cu o coadă dublă, spre deosebire de AN-124 care avea un singur stabilizator vertical.

an225_landing_gear-e1419806299914

Primul zbor al lui AN-225 a avut loc pe 21 decembrie 1988 la Kiev. Grandioasa prezentare a lui Antonov AN-225 a fost în cadrul spectacolului aviatic de la Paris, atunci când a aterizat purtând pe spate naveta spaţială sovietică Buran. De fapt, scopul iniţial pentru care a fost construit AN-225, era transportul rachetei Energia şi a navetei spaţiale Buran.

Buran-shuttle-on-Antonov-An-225_www.FullHDWpp.com_-e1419806438839

După destrămarea URSS,operatorul ucrainean Antonov a preluat singurul model AN-225 şi l-a reprofilat pe transporturi comerciale cu gabarit depăşit (capacitate de transport de 250 de tone). Având în vedere că operatorul ucrainean Antonov are nevoie să-şi extindă capacitatea de transport, este în plan încă din 2005 finalizarea şi celui de al doilea avion AN-225, lăsat nefinalizat din lipsă de fonduri odată cu dispariţia URSS. Din cauza faptului că finalizarea ar mai costa compania încă 300 de milioane de dolari, proiectul s-a amânat.Iata mai jos cateva imagini video cu cel mai mare avion din lume, giganticul ANTONOV-AN225. 

https://www.youtube.com/watch?v=OAcLbipxONI

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*