Cel mai scump tablou din lume s-a vandut cu 170 de miloane de dolari. Vezi cum arata panza

in Arta

Tabloul de Modigliani adjudecat cu prețul record de 170,4 milioane de dolari la o licitație organizată luni seară la New York a fost cumpărat de un miliardar chinez, fost șofer de taxi, fondator al unui muzeu la Shanghai, transmite AFP.

 pictura_83480500

Casa de licitații Christie’s a anunțat că pânza „Nud culcat” a fost achiziționată de Long Museum, fondat de Liu Yiqian și soția sa, Wang Wei. Liu, fost șofer de taxi care a făcut avere în domeniile financiar și imobiliar, a confirmat în New York Times că a cumpărat „Nud culcat”, adăugând că intenționează să expună tabloul în muzeul său cu ocazia celei de-a cincea aniversări a instituției de cultură. Long Museum are două unități la Shanghai, Long Museum Pudong, deschisă în 2012, și Long Museum West Bund, inaugurată anul trecut, relatează Agerpres.

„Operele lui Modigliani au o valoare bine stabilită pe piață. Această lucrare este relativ drăguță față de celelalte picturi ale sale cu nuduri. Pânzele sale cu nuduri sunt căutate de unele din cele mai mari muzee din lume”, a spus colecționarul, al 163-lea printre cei mai bogați oameni din China, conform revistei Forbes.

„Nud culcat”, evaluat de Christie’s la 100 de milioane de dolari, a fost adjudecat cu 170,4 milioane de dolari după numai nouă minute de licitație într-o sală plină ochi, pe care Liu a câștigat-o la telefon.

Pânza lui Modigliani, pictată în 1917-1918, care reprezintă o femeie brunetă așezată pe o canapea roșie, a devenit astfel al doilea cel mai scump tablou vândut vreodată la licitație, după „Femei din Alger (versiune O)” de Pablo Picasso, adjudecată în luna mai cu 179,4 milioane de dolari. Ea a intrat în același timp în clubul restrâns al celor zece opere care au depășit 100 de milioane de dolari la licitație. Prețul depășește cu mult recordul anterior pentru un Modigliani, sculptura „Cap”, vândută în noiembrie 2014 cu 70,7 milioane de dolari.

Liu s-a remarcat deja în aprilie 2014, când a cumpărat o ceșcuță de porțelan din timpul dinastiei Ming (1368-1644) cu 36,3 milioane de dolari la o licitație organizată de Sotheby’s la Hong Kong. El a declanșat un scandal după câteva luni, când a fost fotografiat bând ceai din acea ceșcuță. În noiembrie 2014, miliardarul a mai cumpărat la licitație o tapiserie tibetană din secolul al XV-lea cu 45 de milioane de dolari și, câteva luni mai târziu, o vază din timpul dinastiei Song (între 960 și 1279) cu 14,7 milioane de dolari, amintește AFP.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*