Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Cele mai mari temeri ale românilor se adeveresc! România a devenit o ţintă pentru atacurile teroriste. Serviciile Secrete sunt în alertă.

in Evenimente

Este o certitudine, cele mai mari temeri ale românilor se adeveresc! România a devenit o ţintă pentru atacurile teroriste. Serviciile Secrete sunt în alertă. 

Cu toate că în aparență românii sunt liniștiți de autorități cu privire la gradul de producere a unui atentat, în practică lucrurile stau altfel. Potrivit celor mai recente informații ale SRI, România a devenit o țintă legitimă și un teritoriu ce trebuie recucerit și inclus în ”califat”. Motiv pentru care au fost actualizate măsurile de siguranță la nivel național.

Autoritățile, deși încearcă în ultima perioadă să calmeze spiritele și susțin că nivelul de alertă teroristă rămâne la albastru precaut, altele sunt de fapt strategiile care se pregătesc în spatele acestei imagini de liniște.

România pare că a devenit o țintă legitimă pentru teroriști, motiv pentru care inclusiv ofițerii din brigada anti-teroristă și-au modificat modul de antrenament și au primit instruire de depistare a activităților teroriste.

Europa a fost zguduită în ultima jumătate de an de atentate cu sute de victime, iar amenințările teroriștilor nu se opresc. Cum era firesc, românii au vrut să afle cât de mare este amenințarea la adresa noastră. Autoritățile au dat asigurări că nivelul de alertă se păstrează albastru precaut. Cu toate acestea, lucrurile au fost recalculate, iar serviciile secrete sunt mai vigilente ca oricând. Serviciul Român de Informații a explicat pentru ziarul Libertatea faptul că pregătirea ofițerilor a fost modificată și au fost sporite inclusiv tehnicile pentru depistarea unor pericole de natură teroristă, mai ales că țintele teroriștilor s-au schimbat foarte mult. Punctele de frontieră sunt acum cele mai bine monitorizate locuri.

SRI a consolidat şi îşi adaptează permanent măsurile de protecţie antiteroristă la obiectivele din responsabilitatea sa. La nivel naţional, Serviciul s-a concentrat pe furnizarea de expertiză şi pe capacitarea principalelor instituţii din Sistemul Național de Protecție și Combatere a Terorismului (Serviciul de Informații Externe, dar mai ales structurile Ministerului de Interne – de frontieră şi poliţie) cu care cooperează intens în problematica persoanelor care se deplasează în străinătate în scop terorist, respectiv a celor care revin din spaţii în care au loc confruntări şi acţiuni teroriste. Pregătirea efectivelor de luptători ale Brigăzii Antiteroriste a fost actualizată prin implementarea şi operaţionalizarea unor module specifice”, a transmis SRI.

Fostul colonel de Interne Adrian Baciu susţine că teroriştii au vizat încă din anii ’80 astfel de atacuri biologice sau chimice, dar că supravegherea lor a fost constantă.

”Posibilitatea de a produce un atac chimic sau biologic a fost analizată de organizaţiile teroriste încă din anii ’80. Există şi un raport oficial al ONU care spune că, fără doar şi poate, organizaţiile teroriste, în speţă Al-Qaida, urmează să execute atacuri chimice sau biologice, singura problemă fiind de natură tehnică, nu din punct de vedere al intenţiei. (…) Un astfel de atac este posibil oriunde în lume (n.r. – nu numai în Franţa). Dar sunt mai multe lucruri care concură din această perspectivă. Dacă respectivul teritoriu reprezintă o ţintă pentru o organizaţie teroristă şi de ce. Dacă teroriştii deţin substanţa chimică sau biologică necesară atacului. Sunt multe lucruri, nu este chiar atât de simplu, dar nu este exclus. În Irak s-au găsit planuri, s-au găsit «tendinţe» de laboratoare clandestine pentru producerea armelor biologice. Au fost arestaţi în Malaysia nişte oameni care aveau legătură cu o organizaţie teroristă ce începuse să pună bazele unui laborator biologic. Dar, vă repet, nu e chiar atât de simplu. România, deocamdată, nu este o ţintă. Şi nu este o ţintă din mai multe puncte de vedere: în primul rând datorită comportamentului pe plan internaţional; datorită modului în care îşi tratează toate comunităţile religioase, etnice; datorită echilibrului cu care s-a comportat şi înainte de ’89, dar şi după; datorită felului (n.r. – profesionist şi discret) prin care structurile de securitate şi de informaţii îşi fac datoria. Deci sunt mai mulţi factori care concură în a avea o zonă de siguranţă şi securitate în România, din perspectivă teroristă. În al doilea rând, din punct de vedere al unor potenţiale atacuri chimice sau biologice, acestea sunt atât de probabile ca orice fel de atac, numai că, faţă de modul în care se produce un atac cu exploziv versus un atac chimic sau biologic, în cel din urmă caz sunt nişte chestiuni de natură tehnică, ştiinţifică şi de echipamente care trebuie îndeplinite până să se ajungă la un astfel de atac. În al treilea rând, dacă vrei să comiţi un atac cu asemenea substanţe, trebuie să te asiguri că substanţa respectivă, ori chimică ori biologică, este în cantitate suficientă ca să poţi să creezi un sentiment de panică, nesiguranţă, de evitare a locurilor publice. În al patrulea rând, dacă se iau nişte măsuri la nivel european, evident că România trebuie să le respecte şi să se angreneze şi ea la acest efort comun, pentru că orice fel de nerespectare din partea unui stat a unor astfel de cerinţe legate de siguranţă şi securitate reprezintă o breşă. Şi, atunci, dacă se vor face controale la intrarea în avion, bineînţeles că în toată Europa se va proceda la fel şi toată lumea trebuie să se supună la aceste controale”, a declarat Adrian Baciu pentru ring.ro.

Un fost ofiţer antitero pe nume Marian Romanescu a explicat că paza şi securitatea în avioane trebuie întărită într-un mod cât mai discret. ”Se poate merge pe intimidare, şi asta se merge până la îmbarcare, prin controlul acela la vedere. În avion, însoţitorii speciali trebuie să fie foarte bine deghizaţi. Dar nu neapărat în uniformă de aviaţie. Ci pur şi simplu să fie simpli călători care să nu atragă atenţia. Foarte bine pregătiţi profesional, ei ar putea să se pună în slujba asta. Să fie lucrători antitero, să nu-i cunoască decât comandantul aeronavei, ca să poată coopera în schimb de parole şi aşa mai departe. Şi să se amestece printre pasageri. Că dacă pozează, cum era pe vremea noastră, în însoţitori de bord, sigur atrag atenţia. În funcţie de capacitatea de îmbarcare a avionului, numărul lor trebuie să fie de doi, trei sau patru. Trebuie să se cunoască între ei, dar să se ignore în timpul zborului pentru ca să poată acţiona într-o situaţie dată (…) Toţi care intră în meseria asta intră microbul antitero în ei şi asta îi face să intervină în momente-cheie. Vă daţi seama că aceşti copii (n.r. – lucrătorii antitero) îşi sacrifică viaţa, îşi pun viaţa la bătaie ca să rezolve o problemă umanitară?!… Sunt adevări eroi, dar eroi din umbră. Ei trebuie să lucreze total acoperiţi şi, în situaţie de reuşită, să se bucure de izbândă în tăcere”, a declarat Marian Romanescu.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate