Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Cerenţelul tratează gingivita, abcesele dentare şi amigdalita

in Sanatate

Cerenţelul este o planta medicinala cunoscuta in limba latina Geum urbanum, numita popular de catre bunicii si strabunicii nostri crances, cuisorita, ridichiuta sau ridichiaora. Cuisoarele erau foarte scumpe in Evul Mediu, deoarece erau aduse din India, iar cerentelul, de fapt radacina sa, era un inlocuitor remarcabil al cuisoarelor, fiindca contine eugenol era folosit in toata lumea ca preparat pentru pansamentele stomatologice. Planta creste in locuri umbroase, in zone umede din paduri si atinge intre 30-60 cm inaltime. Are flori galbene, frunzele sale sunt zimtate si lunguiete. Infloreste incepand cu luna mai, florile raman pana in luna septembrie. Radacina de cerentel se scoate inainte de inflorire in perioada aprilie-mai. Radacina plantei se usuca in locuri umbroase.

Doua lingurite de radacina maruntita de cerentel se pun la feirt in 250 ml apa timp de 5-10 minute apoi se foloseste pentru gargara in infectiile bucale si inflamatiile gingiei.

Cerentelul contine o cantitate importanta de tannin care se recomanda ca decoct pentru bolile de ficat si ale veziculei biliare. Iar pentru bolile specifice femeilor se recomanda pentru oprirea hemoragiilor, si, in acelasi timp, calmeaza durerile menstruale.

Cerentelul are proprietati dezinfectante si astfel se foloseste pentru spalarea ranilor, pentru tratamentul abceselor dentare, al gingiei sangerande.

Bolnavilor care sufera de hemoroizi ce sangereaza li se recomanda sa bea 1-2 cani de ceai de radacina de cerentel in fiecare zi.

Decoctul din radacina de cerentel folosit ca gargara se recomanda in cazurile de amigdalita, calmand durerea si accelerand vindecarea.

Mod de folosire:

Ceai – din frunzele si florile de cerentel se prepara un ceai (infuzie). Se pune o lingurita cu planta la o cana cu apa clocotita, se lasa 2-3 minute sa infuzeze, apoi se strecoara si se beau doua cani de ceai in cazurile de diaree.

Decoct – se iau 2-3 g de radacina de cerentel bine maruntita la 250 ml de apa, se pune la fiert, se lasa sa fiarba 5-10 minute, apoi se strecoara, dupa  ce s-a racit, se foloseste pentru gargara in infectiile bucale, abces dentar, gingivita si amigdalita.

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Latest from Sanatate

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web