Cerinţele familiei de albine faţă de adăpost

in Agronomie

Principii generale de organizare a cuibului la albinele melifere

            Albinele, iniţial, şi-au fixat cuibul suspendat de crengile copacilor. Clăditul fagurilor l-au început întotdeauna în partea superioară şi l-au extins în jos.

Ulterior, pentru a se ferii de intemperii şi duşmani şi-au mutat cuibul în scorburile copacilor şi spaţiile goale din stânci, păstrând în continuare şi consolidând instinctual de construire a fagurilor de sus în jos. Depozitarea hranei (miere şi păstură) respectă acelaşi principiu – totdeauna începe din partea superioară.

Depunerea ouălor de către matcă începe din parte de jos a fagurilor şi se extinde în sus o dată cu consumarea rezervei de hrană.

Pentru iernare, în condiţiile prielnice de cules din sezonul active, albinele îşi depozitează rezervele în parte de sus a fagurilor, pe 2/3 din dimensiunea acestora, şi pe părţile laterale iar în partea de jos spre urdiniş pe 1/3 din spaţial cuibului de unde a eclozionat ultimul puieţ se formează miezul ghemului de iernare.

Din observaţiile îndelungate făcute de specialişti cu privire la comportarea albinelor în condiţii naturale şi mai ales în ce priveşte organizarea cuibului, s-a ajuns la concluzia că familiile de albine îşi dezvoltă cuibul pe verticală, cu depozitarea rezervelor de hrană în partea superioară şi extinderea creşterii puietului de jos în sus.

Respectând instinctual natural de organizare a cuibului de albine, omul a trecut treptată, încă din antichitate, la construirea stupilor – întâi primitivi (buduroaie), cu faguri ficşi, iar mai târziu – sistematici, cu rame mobile care permit verificarea cuibului şi dimensionarea acestora în raport cu evoluţia familiei de albine în timpul anului, înmulţirea artificială prin divizare şi recoltarea surplusului de miere, fără a stânjeni prea mult activitatea albinelor.

Primul stup cu rame mobile a fost construit în Rusia, de către Procovici, în anul 1814. Ulterior, la această invenţie s-au adus numeroase îmbunătăţiri constructive şi dimensionale.

În prezent, soluţiile constructive la stupi sistematici caută să satisfacă cât mai bine condiţiile de viaţă şi instinctele de bază ale familiei de albine, modul de practicare a stupăritului (staţionar sau pastoral), uşurarea muncii pentru apicultor şi obţinerea unui profit cât mai mare din activitatea de creştere a albinelor.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.