Cheia culesului timpuriu: Stimularea

in Agronomie

Petru a transforma un cules într-un cules de succes, trebuie ca stupii să fie puternici atunci când acest cules începe – nu înainte, nu după. Când spun puternici, mă refer la cantitatea de albină disponibilă pentru cules. Un stup puternic va strânge mai multă miere decât doi stupi mici totalizând populaţia lui de albine.

 

Este important să înţelegem că dezvoltarea timpurie a familiilor de albine prin metode artificiale este necesară doar în cazul valorificării unui cules timpuriu, cum ar fi cel de la salcie, păpădie sau pomi fructiferi. Nu e necesar să facem hrăniri de stimulare dacă aceste culesuri sunt prea slabe pentru a fi valorificate, în zona noastră. Se mai pot face hrăniri de stimulare, în cazul familiilor sau în cazul în care apicultorul urmăreşte mărirea efectivului stupinei prin alcătuirea de roi artificiali.

Reversul medaliei în cazul unor hrăniri stimulatorii fără sens este intrarea în frigurile roitului, chiar înainte de culesul principal. Astfel culesul este compromis, iar stuparul are multe bătăi de cap cu prinderea roilor. Nu intru în detaliu, deoarece vreau să aloc un întreg articol acestui subiect extrem de important.

Există trei stimuli în dezvoltarea familiei de albine:

  • cantitatea de miere aflată în stup
  • cantitatea de nectar care intră zilnic în stup
  • cantitea de păstură sau polen proaspăt, aflată în stup

Putem influenţa artificial aceşti stimuli, astfel:

Hrănirea de completare

Ca orice comunitate bine organizată, familia de albine va face economie atunci când rezervele de hrană sunt insuficiente. Cărţile de specialitate spun că rezerva minimă, necesară pentru o dezvoltare normala a familiei de albine, este de 10 kg miere.

 

 

În cazul în care rezerva este insuficientă, se fac hrăniri de completare cu sirop 2:1 (două părţi zahăr şi una apă). Siropul se face mai concentrat, pentru a ajuta albinele în procesul de maturare care presupune printre altele şi evaporarea surplusului de apă până la un procent de 18%-20%. Acest sirop se oferă în cantităţi mari (2 – 5 l / administrare) pentru ca albinele să nu îl consume ci să îl depoziteze în faguri.

Completarea hranei se poate face şi cu turtă de zahăr (sau pastă de zahăr). Este mai greu procesată de albine, mai ales atunci când zilele reci nu permit albinelor să aducă apă în stup. Perioada în care este consumată fiind de lungă durată, combină hrănirea de completare cu cea de stimulare.

Hrănirea de stimulare

O lege ce le dictează albinelor cât de mult să-şi extindă cuibul este cantitatea de nectar care intră zilnic în stup. La fel e şi la oameni: un venit constant care intra lunar în casa îţi permite să îţi faci planuri de viitor, pe când lipsa lui te face să strângi cureaua.

Primavara devreme cantitea de nectar ce intră natural în stup nu e suficientă, aşa că cei care doresc o dezvoltare mai accelerată a familiei de albine, fac hrăniri de stimulare. Există mai multe metode pentru a face cu sirop de zahăr 1:1 (o parte zahăr la una de apă).

Există două posibilităţi de administrare a acestei hrane stimulatorii:

  • 100-200 ml sirop de zahăr 1:1 (o parte zahăr la una de apă), zilnic
  • 800-1000 ml sirop de zahăr 1:1 (o parte zahăr la una de apă), la o săptămână
  • turtă sau pastă de zahăr

Dintre metodele cu sirop, cea mai eficientă este cea săptămânală. Din întâmplare aceasta necesită şi cel mai puţin timp de lucru. Administrarea de turtă reduce efortul stuparului crescând efortul de procesare al albinelor. Nu este o metodă rea, deci trebuie luată în calcul, mai ales în stupinele mari unde se doreste reducerea timpului de lucru.

Asigurarea necesarului de păstură sau polen

Polenul este singura sursă de proteine a albinelor. El este absolut necesar pentru hrănirea larvelor. De obicei primăvara exista destule surse naturale de polen (alunul înfloreşte încă din februarie) . Dacă totuşi ai stupina într-o zonă cu un cules foarte slab de polen, trebuie să rezolvi aceasta lipsa prin administrarea de polen, pastură sau înlocuitori artificiali.

 

sursa: stuparul.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.