Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

CHETA NATIONALA PENTRU O CAPODOPERA A SCULPTURII ROMANESTI, CUMINTENIA PAMANTULUI A LUI CONSTANTIN BRANCUS

in Arta
Sculptura reprezinta o femeie concentrata asupra ei insasi, care are o figura misterioasa si degaja un sentiment ce o trannsforma in capodopera nationala. Ea este opera de cotitura a creatiei lui Brancusi, alturi de Sarut fiind creatie a anului 1907. Pe plan international, ambele sunt considerate primele sculpturi moderne din lume.
blob (1)
 
Lucrarea marelui sculptor, a fost vanduta de proprietari statului roman contra sumei de 11 milioane de euro. 
 
Ministerul Culturii este cel care a fost investit sa negocieze si sa cumpere aceasta sculptura si a reusit, dar Guvernul a anuntat ca nu dispune decat de cinci milioane de euro pentru aceasta tranzactie.
 
Suma de sase milioane de euro trebuie stransa de la romani prin cheta nationala. Principiul la care s-au gandit oficialii din ministerul Culturii este de tipul „Dati un leu pentru Ateneu”.
 
In anul 1885, Societatea Ateneul Roman , care fusese infiintata cu 20 de ani in urma, nu avea un sediu potrivit, desi se bucura de succes in promovarea stiintei, artei si culturii. S-a hotarat organizarea unei loterii publice, autorizate de guvern printr-o Decizie din aprilie 1885.
Prin aceasta cheta publica „Dati un leu pentru Ateneu”, au fost stransi peste 500.000 de lei de aur care impreuna cu alti bani primiti din donatii au facut posibila inceperea lucrarilor de ridicare a frumoasei cladiri in anul 1886 si terminarea ei in 1888.
Tinand seama de faptul ca in urma ultimului recensamant a rezultat ca suntem 19.488.083 de romani, inseamna ca fiecare roman ar trebui sa scoata din buzunar aproximativ 15 lei pentru a se putea strange suma de 6 milioane de euro.
Asa ca indemnul nostru este: DATI 15 LEI PENTRU CA SCULPTURA UNUI MARE ARTIST SA DEVINA BUN NATIONAL!
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Arta

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate