Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Chiar contează numele scris pe aparatul foto? Canon vs. Nikon

in Arta

Hai să vorbim despre asta în contextul fotografiei comerciale (de eveniment, de produs, corporate, etc). E clar că, din start, eliminăm discuțiile “săpunieră vs. dslr” și “film vs. digital”. Nu e imposibilă fotografia comercială cu o săpunieră sau cu un aparat foto pe film dar dacă vine vorba de printuri sau de viteză atunci există niște dezavantaje mari. Să rămânem, deci la controversa Canon vs. Nikon. Cât de mult contează firma, comparând două aparate foto aflate pe aceeași treaptă a gamei?

fotograf-profesionist

În ultimii ani am fost întrebat de foarte mulți fotografi ce aparat foto folosesc, ce lumini, ce setări ale camerei. Mi-a fost cerut sfatul în privința achiziției de echipament foto. Am fost întrebat ce aparat foto e mai bun. Astfel de întrebări mă pun în încurcătură adesea și la fel de adesea îmi stârnesc tot felul de alte întrebări așa cum e întrebarea cu care am început postarea.

Știu ce aparat foto mi se potrivește mie, știu ce aparat foto îmi este mie ușor de folosit (îi știu funcțiile și meniurile chiar dacă m-ar trezi cineva din somn și m-ar pune să fac o fotografie și asta pentru că îl am de ceva timp și l-am folosit în toate felurile posibile) dar n-aș putea nici măcar o clipă să știu ce aparat foto i se potrivește omului care mă întreabă. Poate că el nu are aceeași viziune ca mine, nu are același istoric și nu folosește aparatul foto în același scop. E ca și cum m-ar întreba cineva ce pantofi sunt mai buni pentru el/ea.

Nikon-vs-Canon1

Un aparat foto face fotografii atunci când un om îi apasă declanșatorul (după ce l-a pornit în prealabil :D) altfel se așază praful pe el, rămânând un simplu obiect. Un aparat foto performant ușurează procesul creator, ajută fotograful în anumite condiții dar nu face fotografia în locul lui. Omul este cel care alege subiectul, care încadrează, care alege zona de clar, care adaugă sau elimină elemente din cadru, folosește lumina, care decide când duce aparatul la ochi și care hotărăște cel mai important lucru: când să declanșeze. La urma urmei, omul a creat aparatul foto și nu invers!
N-am să vorbesc despre raportul costul aparatului – scopul în care este folosit, fiecare decide cum îi este mai bine, în ce investește banii și cum își amortizează investiția. Aș prefera, însă, întrebări despre mesajul fotografiei, despre ghidarea ochiului privitorului într-o imagine și despre estetica frumosului sau a urâtului în locul întrebărilor despre aparatura foto. Un fotograf nu are idei mai bune sau mai rele în funcție de marca aparatului foto pe care îl are. Ideile vin din altă parte, nu din rucsacul cu echipament foto.

Și asta pentru că nu aparatul este cel care aduce în fotografie cărțile citite, filmele văzute, oamenii iubiți, oamenii care au dezamăgit, bucuriile și tristețile, optimismul sau pesimismul, muzica ascultată, locurile văzute, pasiunile și amintirile. Fotograful este cel care face asta. Fotograful este cel care, atunci când apasă pe buton, imprimă în fotografie o parte din sufletul lui, din ideile lui, din experiența lui de viață. Omul concentrează un univers întreg într-o declanșare. Fotograful alege subiectul, stilul și calea. El își închipuie fotografia finală și își folosește tot talentul și priceperea ca să obțină ceea ce și-a imaginat.

Canon vs. Nikon? Răspunul meu este invariabil: Omul și Fotografia.

Autor: Marian Sterea

Sursa: mariansterea.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Arta

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate