Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Cicoarea, cea mai bună prietenă a ficatului

in Sanatate

Cicoarea, Cichorum inthybus, denumita popular si dorulet, incingatoare, ochiul fetei, paza drumului, sporis, este o planta medicinala cunoscuta de foarte multa vreme pentru calitatile ei curative. Vechii egipteni cunosteau proprietatile plantei si o foloseau ca leac in tratarea bolilor de ficat, vezica si rinichi. Este o planta foarte raspandita, floricele ei albastre lumineaza la marginea drumurilor. Aceasta este o dovada a naturii generoase care ne binecuvanteaza din belsug cu plante medicinale. Radacina de cicoare a fost folosita in vremuri de restriste pentru prepararea “cafelei de cicoare”, un popular inlocuitor de cafea.

Cicoarea contine acid cichoric, inrudit cu cinarina din frunzele de anghinare, ceea ce o face atat de folositoare in tratamentul afectiunilor hepatice. Se foloseste atat planta (tulpina si florile) in timpul infloriri, cat si radacina. S-a demonstrat ca ceaiul preparat din radacina de cicoare este mai bun, mai activ decat cel preparat din tulpina si flori. Aceasta planta medicinala creste ca o buruiana in locurile cele mai diferite, poate atinge o inaltime de 100 cm, frunzele sunt mici, iar florile sunt albastre care se deschid numai cand vremea este insorita si se trec apoi repede. Florile se deschid la rasaritul soarelui si se inchid la amiaza. Galeniu, cunoscutul medic din Antichitate o denumea “prietena ficatului”.  O legenda veche din popor, spune ca ea a fost candva o fata frumoasa care isi astepta iubitul la margine de drum. Si se spune ca cine dezgroapa radacina si atinge partenerul cu ea, poate fi sigur de toata dragostea si fidelitatea sa. Daca radacina este scoasa cu o bucata de lemn in care a traznit, radacina va apara pe cel ce o poarta de toate necazurile si de toate bolile. Inca din secolul al XVIII-lea, Frederic cel Mare a fortat cultivarea cicoarei pentru proprietatile ei curative si pentru radacinile din care se prepara inlocuitorul de cafea.

Aceasta planta medicinala are un efect deosebit pentru stimularea poftei de mancare, in tratamentul afectiunilor hepatice si eliminarea defectuoasa a bilei. Cine sufera de tulburari ale metabolismului (schimbul defectuos de substante) se vindeca daca consuma ceai din tulpina sau radacina de cicoare.

Cicoarea are proprietati diuretice (sporeste eliminarea apei din corp), efecte de curatire a sangelui. Iar in combinatie cu radacina de brustur, radacina de cicoare preparata ca ceai, combate acneea, furunculoza si vindeca bolile de piele. Are un efect laxativ usor intrand impreuna cu coaja de crusin in preparatele vegetale cu efect laxativ (purgativ). Frunzele proaspete de cicoare impreuma cu cele de papadie se folosesc ca salata avand un efect deosebit de bun in tratamentul bolilor de ficat. Planta se recolteaza in doua etape: in lunile iulie-august, florile si tulpina, iar in septembrie, radacina.

Ceaiul de cicoare se mai utilizeaza si in tratamentul constipatiei, tulburari menstruale, piele cu aspect patat, afectiuni ale veziculei biliare, in starile de depresie provocate de stres si in bolile stomacului si intestinelor.

In cazul crizelor de vezicula biliara, doua cesti de ceai de radacina de cicoare baute zilnic, imbunatatesc sigur starea pacientului, la fel si in cazul celor suferinzi de splina, care, consumand ceai de radacina de cicoare si seminte de fenicul, se vor simti cu mult mai bine.

Utilizare:

Ceai (infuzie) – o lingurita cu varf de flori si tulpini si radacina de cicoare maruntita se oparesc cu o cana de apa clocotita. Se lasa sa stea o jumatate de minut, apoi se strecoara. Se bea cu inghitituri mici inainte de mesele principale. Doza zilnica recomandata este de doua cani.

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Latest from Sanatate

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web