Internetul a apărut ca un proiect al DARPA, agenția pentru proiecte avansate a Departamentului Apărării din SUA, însă ulterior a ajuns o adevărată rețea planetară la care sunt conectați 3,5 miliarde de utilizatori și ”casa” unor giganți precum Google, Amazon, Facebook, Netflix, Twitter, Tencent sau Alibaba, scrie EvoNews.com.
În fapt, Google este o parte atât de mare în cadrul internetului, încât în anul 2013, când serverele sale au căzut pentru cinci minute, traficul pe internet a căzut cu 40%. Google are o capitalizare de 574 de miliarde de dolari, fiind a doua companie din lume ca valoare, după Apple, iar pentru anumite momente din 2016 chiar a fost prima.
Concomitent, o multitudine de companii sunt dependente de serverele Amazon, unde sunt găzduite companii precum Netflix, Spotify, Lyft, Slack și chiar NASA, agenția aerospațială americană. Amazon este cel mai mare retailer online din lume și are o valoare de piață de 400 de miliarde de dolari. De asemenea, Facebook nu deține alte active fizice în afara rețelei sociale omonime, a aplicației de chat WhatsApp, a rețelei de partajare a fotografiilor Instagram, plus firma de realitate virtuală Oculus.
Și cu toate acestea Facebook are o capitalizare bursieră de 383 de miliarde de dolari. ”To google” sau ”to tweet” au devenit deja verbe în vorbirea curentă, sinonime cu căutarea online sau postarea unui mesaj scurt. Vezi mai mult aici
Internet Architecture Board (IAB) supraveghează dezvoltarea tehnică a internetului. Membrii IAB sunt ”descendenții” virtuali ai ARPA și supraveghează standardele tehnice legate de internet, precum protocoalele TCP și IP.
Cine controlează cu adevărat internetul