Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Cine sunt mai inteligenti, barbatii sau femeile?

in Psihologie

Recrudescenţa feminismului militant, alături de apologeţii care prezic o nouă epocă matriarhală, a primit recent o lovitură serioasă din partea unuia dintre cei mai importanţi psihologi din lume. Japonezul Satoshi Kanazawa, căci despre el este vorba, şi-a expus teoriile prin care susţine şi explică, deopotrivă, un enunţ mai mult decât inflamabil. Bunăoară dr. Kanazawa afirmă clar şi răspicat într-o lume alterată conceptual de „gender equality”, disoluţia familiei tradiţionale şi a poziţiei fireşti a bărbatului şi femeii în societate, că bărbaţii sunt pur şi simplu mai inteligenţi decât femeile şi punctum! Evident că opiniile sale nu doar că au dezlănţuit controverse furibunde, dar sunt în sine, deosebit de interesante. Mai ales în contextul social actual.

Articolele sale în care susţinea că „negresele sunt mai puţin atractive sexual decât femeile din celelalte rase umane”, sau că „negrii africani suferă de sărăcie cronicizată şi boli demult dispărute din restul lumii deoarece au un IQ mai mic decât restul oamenilor din lume”, au făcut ca şefii celebrei publicaţii Pychology Today să-ş concedieze din teama de a nu fi daţi în judecată de numeroasele organizaţii care militează pentru egalitatea sexelor sau contra rasismului.
Chiar şi angajatorul său din prezent i-a interzis prin contract să publice timp de un an de zile subiecte pe teme care provoacă tensiuni. Din teama de a fi asociaţi cu el, un grup de 68 de psihologi evoluţionari au semnat o scrisoare comună prin care  declară că „cercetările lui Satoshi Kanazawa nu reprezintă conform opiniilor noastre psihologia evoluţionară”. În răspuns, un grup internaţional de 23 de cercetători de prestigiu au apărat munca şi cercetările lui Kanazawa prin publicarea unei scrisori-răspuns care a apărut în Times Higher Education.
i1
Satoshi Kanazawa a scris trei mai lucrări în colaborare cu Alan Miller, şi a avut un blog intitulat The Scientific Fundamentalist. Dr. Kanazawa s-a remarcat prin folositea termenului de „Principiul Savanei”, pentru a sublinia o teorie proprie conform căreia problemele şi dificultăţile societăţii umane există deoarece creierul uman a evoluat timp de sute de mii de ani exclusiv în mediul înconjurător din Africa, în timp ce acelaşi creier uman se confruntă cu societatea modernă industrială şi tehnologizată de prea puţin timp pentru a se obişnui şi a se adapta la ea.
Apoi, într-un articol publicat în Journal of Research in Personality, controversatul cercetător a demonstrat că savanţii fac în medie cele mai mari descoperiri din carieră înainde de vârsta de 35 de ani, după care a comparat productivitartea acestora cu a infractorilor, pentru a găsi asemănări frapante.
 i3
Fetiţele ar fi mai inteligente decât băieţeii. Dar la maturitate situaţia se schimbă…
Satoshi Kanazawa susţine că datorită faptului că fetele se maturizează sexual mai repede decât băieţii, acestea sunt mai inteligente în prima parte a vieţii. Pe baza unor cercetărio diverse, dr. Kanazawa afirmă că bărbaţii sunt într-adevăr mai inteligenţi decât femeile, dar nu cu mult. Doar cu vreo 3-5 puncte IQ. Tot el afirmă că una dintre cauzele principale pentru care bărbaţii sunt mai deştepţi este aceea că bărbaţii sunt mai înalţi decât femeile.
Sunt multe studii care au descoperit că indivizii înalţi sunt mai inteligenţi decât cei scunzi, iar genetica şi selecţia naturală au făcut ca la toate primatele, inclusiv la om, masculii să fie mai mari şi mai înalţi decât femeile. Dr. Kanazawa susţine, chiar, că există studii care demonstrează faptul că femeile mai înalte decât unii bărbaţi, au o inteligenţă superioară acelora. Un fapt puţin sesizat este acela care ia în calcul maturizarea mai rapidă a fetelor.
Se pare că micul avantaj în inteligenţă pe care îl au băieţii, apare de-abia după pubertate. Până în acel moment, fetele au avantajul unei inteligenţe mai ridicate, căci se maturizează înaintea băieţilor, chiar dacă au aceeaşi vârstă biologică. Prin urmare, dacă comparăm băieţi şi fete de 10 ani, comparăm de fapt băieţi de 10 ani cu fete de 12 ani. În mod natural, copiii mai mari şi mai maturi au o capacitate cognitivă superioară celor mai mici decât ei.
În perioada preşcolară, băieţii sunt mai atraşi de jucării de forma armelor şi maşinilor, iar fetele vor păpuşi. Băieţii se joacă mai dur şi mai activ, fetele sunt mai sensibile şi sedentare. Băieţii au interese precise, fetele interese generale. Grupurile de băieţi sunt mai mari decât cele ale fetelor.
Pe de altă parte fetele vorbesc mai devreme decât băieţii, au un vocabular mai mare, citesc mai uşor. Băieţii sunt mai puţin comunicativi, la urma urmei la copii, centrul vorbirii din creier este poziţionat mai bilateral în cazul fetelor. Băieţii sunt în general mai buni la jocuri care ţin de precizie şi logică, fetele sunt mai bune la povestit şi memorat. Băieţii sunt mai buni la matematică şi activităţi sportive, iar fetele la citit şi muzică. Foarte interesante sunt şi motivaţiile acestora, bunăoară băieţii cred că orice nereuşită este provocată de un efort insuficient, pe când fetele pun pe seama nereuşitelor lipsa de pregătire în acea direcţie.
Însă, situaţia s-ar schimba la maturitate. Atunci, bărbaţii ar deveni (!) mai inteligenţi decât femeile. Acele 3-5 puncte IQ pe care bărbaţii le au în plus faţă de femei, au în spatele lor explicaţii interesante. Spre exemplu, se pare că particularităţile hormonale ale femeilor, perioadele de sarcină şi creştere a copiilor, dar mai ales conjucturile socio-culturale atât de complexe, le-au forţat pe femei să-şi dezvolte un gen particularizat de inteligenţă care are la bază empatia şi emoţiile.
Pe de altă parte, modul de viaţă al bărbaţilor îi face pe aceştia să-şi dezvolte o inteligenţă stricto-senso axată pe un melanj deosebit de interesant dintre logică şi risc. Prin urmare, dacă este să definim inteligenţa umană a ambelor sexe pe baza criteriilor care definesc sistemul de calculare al IQ-ului, se pare că bărbaţii ar avea un minim avantaj în faţa femeilor.
Numai că pe măsură ce ştiinţa şi cunoaşterea avansează în acest domeniu fascinant, descoperim că inteligenţa este un fenomen nu doar complex, dar despre care ştim foarte puţine lucruri la modul concret. Prin definiţie, bărbaţii şi femeile sunt diferiţi între ei, prin urmare şi tipul de inteligenţă al fiecărui sex este diferit. Ori în aceste condiţii, orice noţiune sau încercare de comparaţie devine superficială şi chiar greşită din multe puncte de vedere.
Cu atât mai mult cu cât, pe baza multor studii, se pare că bătrâneţea şi decrepitudinea afectează în mod egal ambele sexe…
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Psihologie

SUB ACELASI ACOPERIS

Parinti si copii in aceeasi locuinta, pana la varste inaintate ale tuturor.
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate