Ciuperci marinate
Timp de preparare:
2 h (complexitate medie)
Ingrediente
1 kg ciuperci, 100 g ulei, sare, piper, 1-2 foi dafin, 4 linguri otet
Mod de preparare
Se aleg ciuperci albe, de cultura, de preferat mici. Se curata si se spala bine in mai multe ape. Se pun ciupercile si uleiul intr-o cratita si se lasa sa fiarba 15 inute. Se adauga sare, piper, o foaie de dafin si citeva linguri de otet. Se asaza in borcane, de 1/2 l, se acopera cu celofan si se fierb pe baie de apa timp de o ora.
Ciuperci in oţet
Timp de preparare:
(complexitate redusa)
Ingrediente
Pentru 10 kg ciuperci curatate:
* 2 l oţet,
* 400 g sare,
* 40 g piper boaba,
* 50 g foi de dafin,
* 20 g cuisoare (facultativ),
* 30 g marar,
* 4 l apa.
Mod de preparare
Ciupercile proaspete se curata, se sorteaza dupa marime, se spala in mai multe ape reci si se pun la scurs intr-o sita, intr-un vas emailat se pun apa, oţetul si sarea. Se amesteca bine pana se dizolva sarea, apoi se adauga ciupercile si se pune vasul la foc pentru fierbere. Cind solutia a dat in fiert se indeparteaza spuma, se adauga condimentele si se rnai fierbe cca 25 minute, timp in care se amesteca componentele, dupa care se lasa sa se raceasca. Ciupercile se scot cu paleta si se asaza in borcane, care se umplu cu solutia pregatita (rece). Se toarna la suprafata putin ulei si se leaga, se pastreaza la loc uscat si racoros.