Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Civilizaţia greacă în epoca elenistică

in Arta/Istorie

Ultima etapă a civilizaţiei greceşti antice este numită elenistică de la numele de „elenişti” care se dădea orientalilor elenizaţi. Se situează între 323 î. Chr., moartea lui Alexandru Macedon şi 30 î.Chr., data sinuciderii Cleopatrei, ultima regină a Egiptului , teritoriu ce făcea parte din imperiul grecesc, în acea vreme.

Spre sfârşitul secolului V, statul nordic macedonean, format dintr-un amestec de triburi greceşti şi iliro-tracice, se afirmă ca un stat monarhic important. Organizatorul acestuia fusese regele Filip al II-lea, care a cucerit coloniile greceşti de pe coasta Traciei, încercând să-şi extindă hegemonia asupra întregii peninsule greceşti. În unele oraşe-state greceşti, Filip îşi avea susţinători dar exista şi o coaliţie antimacedoneană, în frunte cu oratorul Demostene, apărător al instituţiilor democratice. Coaliţia antimacedoneană a fost învinsă de Filip, care a dobândit supremaţia asupra întregii peninsule greceşti şi a proiectat o campanie împotriva perşilor. A fost însă asasinat şi generalii săi l-au proclamat rege pe fiul său, Alexandru, în vârstă de 20 de ani.

Cu domnia de 13 ani a lui Alexandu Macedon, numit şi cel Mare a început o nouă epocă istorică, dominată pe toate planurile de personalitatea puternică a acestuia şi de întinsele cuceriri pe care le-a făcut. Marele său vis a fost să unească Occidentul şi Orientul, întemeind un stat mondial, unitar din punct de vedere politic şi militar. A înfinţat peste 70 de oraşe în cele mai îndepărtate părţi ale lumii, multe dintre ele primind numele de Alexandria, cel mai însemnat fiind cel din Egipt.

Alexandru a început prin a reprima răscoalele din Tracia şi Teba, a înaintat în Asia, în Siria, Fenicia. Egiptul l-a primit ca pe un eliberator, fiind proclamat de preoţii templului lui Amon ca „fiul Soarelui”, urmaş legitim al faraonilor. A cucerit Palestina, Mesopotamia, apoi Babilonul, Suza şi Persepolis, centre importante ale regatului persan, ale căror bogăţii imense le-a capturat. După uciderea regelui persan Darius al III-lea a fost proclamat regele Persiei. Şi-a continuat campanile militare spre răsărit pînă în Asia Centrală, a ajuns pe malurile Indusului, şi-a continuat expediţiile în India, pe care a intenţionat să o cucerească dar armata, demoralizată şi slăbită, s-a opus. Retras de pe malurile Indusului, a început să pregătească o expediţie maritimă în Golful Persic.

A murit la 33 de ani, din cauze încă necunoscute cu exactitate. Mult timp s-a crezut că malaria a fost cea care l-a răpus, recent unii cercetători au avansat ipoteza că a fost otrăvit, probabil neintenţionat, leacurile cu care era tratat fiind toxice în cantităţile mari care i se administrau. Deşi domnia sa nu a fost lungă, a rămas figura emblematică a unei perioade seculare, şi-a pus amprenta personalităţii sale remarcabile asupra organizării vieţii politice, sociale, economice a unui imperiu imens. Acestea au fost posibile datorită excepţionalelor sale calităţi de conducător militar dar şi celor intelectuale. A fost un om învăţat, profesorul său de filosofie a fost Aristotel, a încurajat şi susţinut cultura artele şi ştiinţele, pe oamenii de cultură şi artă din timpul domniei sale.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Arta

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate