Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

CIVILIZAŢIA MICENIANĂ

Civilizatia miceniana

in Istorie

CIVILIZAŢIA MICENIANĂ – HELADICUL TÂRZIU (1600-1120)

            Începutul heladicului târziu coincide cu brusca înflorire a unei noi civilizaţii. Datorită influenţei Cretei minoice, Grecia ieşea din starea de letargie în care se afla. Primele formaţiuni statale – principatele aheene – din Grecia continentală încep să se manifeste, către 1600 a. Chr., tocmai prin absorbirea masivă de elemente ale civilizaţiei minoice. Nu e vorba, cum credea A. Evans, de o prezenţă efectivă a cretanilor în Grecia continentală, ci de faptul că aristocraţia războinică aheenă, recent formată, s-a constituit în contact direct cu societatea ierarhizată din Creta şi a adoptat modele culturale ale acestei societăţi ca formă specifică a propriei sale afirmări sociale.

Apariţia, către 1450 a.Chr., a primelor tăbliţe în scrierea lineară B/ silabarul aheean – scriere notând o formă arhaică de limbă greacă, dialectul vorbit de dinaştii aheeni – nu reprezintă un simplu fapt cultural. Silabarul aheean, descifrat în 1953 de către M. Ventris şi I. Chadwick. Scribii cretani adaptează, în beneficiul noilor dinaşti, formele utilizate în Creta pentru consemnarea activităţii economice – de acumulare şi redistribuire exercitată de palat -, adică participă direct la crearea instituţiilor de exploatare din lumea miceniană. Tot astfel, când încă şi mai devreme, dinastii aheeni de pe continent adoptau din Creta mormântul monumental cu cupolă (tholos) ca formă tipică de construcţie funerară regală, ei creau un simbol al propriului statut de excepţie.

Pe de altă parte, nu se poate vorbi de respectarea sau degradarea modelului cretan ca fenomen cultural, ci de preluarea sau reinterpretarea unor elemente de civilizaţie (minoică) cretană, ca parte integrantă a unei mentalităţi şi unei civilizaţii originale. Astfel, în raport cu  palatul cretan, citadela miceniană reprezintă semnul distinctiv al unei societăţi în care funcţia războinică este prin excelenţă sursa puterii şi a sacralităţii acesteia, în vreme ce monarhia teocratică din Creta îşi exprimă prin alte forme de civilizaţii statutul.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Istorie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate