Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Coliva, prajitura sufletelor!

in Diverse
Loading...

Putini sunt aceia carora nu le place dulcele din grau, impartit in zilele de pomenire, coliva. O prajitura altfel, facuta pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi. Poate parea ciudat sa facem o calatorie culinara al carei subiect e coliva. Daca nu e ciudat, atunci macar trist. Dar coliva nu are nimic trist, dimpotriva, bogatie de arome si gusturi care se potrivesc perfect unul cu altul. Si, culmea, nu se mananca numai ca pomana.

Scurta istorie. Pe la anul 360, imparatul Iulian Apostatul i-a ordonat guvernatorului orasului Constantinopol in prina saptamana a Postului Mare sa stropeasca toate alimentele din piete cu sangele de pe jertfelnicele inchinate zeilor romani. Stiind ca-i post si incercand astfel sa le faca rau crestinilor. Atunci, sfantul Teodor Tiron i-a aparut in vis arhiepiscopului Eudoxie invatandu-l cum sa-i anunte pe enoriasi sa ocoleasca pietele cu alimente murdarite. Si ca sa manance totusi ceva, i-a dat reteta: grau fiert indulcit cu miere (coliva).

Coliva – un dulce obisnuit in regiune! Si-acum in Orientul Apropiat graul fiert amestecat cu seminte de toate soiurile si indulcit cu miere ori zahar este un dulce popular. Turcii, de pilda, prepara asura, un fel de coliva siropoasa in care adauga naut, dar si stafide, caise uscate, boabe de rodie si smochine uscate. Pe langa zahar si miere, mai pun celebra lor apa de trandafiri, dar numai cat sa dea aroma subtila a dulciurilor de serai. Este unul dintre cele mai vechi deserturi turcesti.

…dar si mai departe! E clar ca in Balcani si Levant, graul indulcit este un dulce obisnuit, ce-i drept, cu destul de multe valente religioase, dar nu numai. Dar, mergand si mai departe, catre rasarit, gasim variante la fel de gustoase ale colivei noastre de toate pomenile. In India, de pilda, unde (din nou ca ofranda) se prepara o prajitura din grau zdrobit, zahar de palmier, unt si cardamom, fierte si amestecate. Pentru aroma si un plus de gust se adauga migdale si nuca de cocos taiata fin. Se numeste lapsi si se mananca la diferite sarbatori, mai ales in regiunea Gujarat din vestul India.

Ucrainenii au un desert asemanator, imbunatatit cu mac din belsug, denumit kutia, pe care il mananca de Craciun, iar armenii, anus abur, din grau fiert in lapte indulcit, amestecat cu migdale si alune, nuci si fistic, pe care il mananca in post.

Loading...
loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Diverse

Mergi la Sus

Politica cookies Mai multe informații

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web