Coloniile doici

in Agronomie

FC este prescurtarea familiei crescătoare sau familiei doici ce se ocupă cu hrănirea viitoarelor regine.Creşterea botcilor se poate face fie prin orfanizarea totală sau temporară a FC, fie în prezenţa mătcii.Înainte de căpăcire botcile pot fi crescute fără izolarea mătcii, cu condiţia ca acestea să fi fost pornite în creştere într-o familie tip starter.După căpăcire, este nevoie să izolăm matca, întrucât prezenţa botcilor căpăciteîncepe să o deranjeze.Familiile crescătoare sunt organizate şi fac parte din lotul de prăsilă, ştiut fiind că o parte din însuşirile lor vor fi transmise, prin hrană, viitoarelor regine.Se aleg din LP (lotul de prăsilă) fiindasigurate cu multă miere, polen şi albină tânără. În fiecare stup crescător se introduce numai câte 1 ramă cu 2 şipci port-botci cu larve, ridicată din starter. Atunci când larvele cu botci sunt căpăcite putem introduce cea de-a doua ramă port-botci scoasă din starter.

Rama port-botci va trebui să aibă (pe speteaza superioară) notată poziţia ei faţă de mijlocul cuibului (cu ajutorul unei săgeţi), poziţie care nu va fi niciodată schimbată, indiferent de câte ori va fi scoasă rama.Botcile vor fi verificate din 24 în 24 de ore, cele mici şi boţite fiind eliminate.A 2-
a şi a 3-a zi, când vine rândul să eclozioneze celelalte larve din fâşiile puse în pornitor, acestea se introduc în alţi stupi crescători şinicidecum în cei ce au deja în cuib câte o primă ramă cu botci. Abia în a 4-a zi de la prima operaţie, când primele rame port-botci au deja botci căpăcite, se pot introduce în primii 2 stupi crescători alte rame port- botci cu larve gata de eclozionare, scoase din stupul pornitor, acestea aşezându-se separat de prima ramă,având între ele un fagure despărţitor cu puiet căpăcit. După alte 3 zile primele rame cu botci din primii 2 stupi crescători se retrag definitiv, botcile distribuindu-se la nucleele de împerechere, ori la stupii cu mătci bătrâne spre preschimbare, sau sunt transferate în cuştile de eclozionare (tip Zander) puse într-o familie puternică,în vederea implantării în nuclee de împerechere suficient de puternice (pentru a asigura temperatura optimă).
Mânuirea ramelor port-botci se va face cu toată atenţia, fără lovituri, zdruncinături, evitând verificările înzilele cu vânt, soare puternic, mai ales dacă botcile nu sunt căpăcite. Pentru a nu pierde căldura stupii pornitori, crescători şi păstrători trebuie să fie bine împachetaţi. Mătcile crescute în condiţii vitrege nu dau rezultatele scontate, calitatea lor fiind influenţată mult de lipsa căldurii şi alimentaţiei bogate.
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.