Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Comoara de la Ludești, Dâmbovița

in Articole

Printre frumusețile naturii care fac din România una dintre cele mai frumoase țări din Europa, pitorescul sat rămâne învăluit de mistere și legende născute din vorbele bătrânilor noștri. Comoara din Ludești, județul Dâmbovița, este doar o parte din misterul care îmbracă țara noastră.

Se spune că sub gospodăria unui țăran din Ludești stă ascunsă o comoară veche de sute de ani. Acolo și-a îngropat un haiduc averea furată de la boieri, însă niciodată nu a ajuns să o folosească în interese proprii. Nu se cunoaște numele haiducului, deși mitologia românească vorbește despre un vestit haiduc pe nume Lupșa Fara din Mehedinți, care a ascuns bogățiile boierilor peste tot în pământul României.

Legenda de la Ludești spune că țăranul s-a trezit într-o noapte și a văzut o lumină puternică, ca un foc albastru arzând în grădina sa. Împins de o forță nevăzută, bărbatul a început să sape și cu bucurie a scos la suprafață o oală de galbeni. Soția țăranului l-a avertizat că nu poate pune mâna pe comoară deoarece este blestemată și păzită de spiritul unui haiduc. Bărbatul extrem de credincios își ascultă nevasta și îngroapă din nou galbenii, însă a doua zi este găsit paralizat și niciodată până la sfârșitul vieții nu și-a mai revenit. De atunci nimeni nu a mai îndrăznit să se pună pe dezgropat comoara.

O legendă asemănătoare o găsim și în munții Orăștiei, unde o femeie pe nume Sapta a plecat la păscut cu oile și a găsit o peșteră care inexplicabil o atrăgea în interior. Femeia a intrat și imediat o piatră mare ce ținea loc de ușă s-a prăvălit peste intrare, Sapta rămânând captivă în inima munților alături de o comoară din aur. A adormit pe un jilț de piatră și când s-a trezit a văzut un animal sălbatic care bea apă care se scurgea în peșteră printr-o crăpătură. Femeia însetată a băut și ea, moment în care piatra mare de la intrare s-a deschis. Sapta a alergat în sat să spună tuturor de cele întâmplate și se întoarce la peșteră împreună cu câțiva țărani, dar peștera dispăruse. Legenda spune că Sapta și-a pierdut mințile de-a lungul vieții în încercarea de a găsi intrarea în grota comorii.

Cei mai mulți ar spune că sunt legende doar bune de povestit copiilor sau turiștilor, însă fac parte din România misterioasă și tot bătrânii noștri ne-au învățat că mitul are și el un sâmbure de adevăr, indiferent de florile care au crescut din el.
”Pentru a înțelege ființa neamului, cea nealterată de vicisitudinile și mișcările de adaptare ale istoriei, trebuie să ne întoarcem spre fondul său originar, înspre patrimoniul sau de legende și mituri” (Anonim)

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate