Comportarea faţă de albine

in Agronomie
Mânuirea albinelor este abecedarul apicultorului începător.
 Zadarnic cunoaşte cineva toată teoria apicolădacă atunci când trebuie să aplice nu va avea răbdare, sânge rece, linişte, stăpânire de sine ca să nu irite albinele printr-o comportare bruscă şi fără rost. Oamenii nervoşi, cu mişcări repezi, care vor să facă totul înfugă, care nu pot să rabde usturimea ascuţită a înţepăturii albinei până aşează încet fagurele la locul lui, pentru ca abia apoi să scoată acul, numai după ce îşi vor corecta o astfel de comportare, vor putea faceapicultură. Comportarea neatentă şi brutală duce implicit la iritarea albinelor. De pildă, când se scutură în
stup albinele de pe faguri, colonia se tulbura mult. Operaţia se face în faţa urdinişului pe un carton sau un placaj. Dacă totuşi trebuie ca scuturarea să se facă în stup, se vor scoate mai întâi 3-4 faguri din margineastupului de pe care albinele se scutură în golul rămas.
Fagurii cu puiet deschis nu se scutură, ci se mătură cu peria apicolă. Folosirea periei de scuturat se facecu atenţie. Rama de pe care albinele sunt periate se ţine de una din laturile înguste (lăţimea periei fiind câtlăţimea ramei), împingând uşor albina. În situaţia în care este nevoie să periem albina de pe un fagure cu puiet, rama se va ţine inversată (cu leţişorul inferior în sus, iar cu cel superior în direct contact cu una dinramele cuibului). În felul acesta mişcarea de măturare a albinelor se face în direcţia de înclinare naturală ceo au celulele în fagure, fără ca firele de păr din perie să poată pătrunde în celule. În al doilea rând, în această poziţie peria nu atinge antenele albinelor care în majoritate stau pe fagure cu capul spre leţişorul superior.
Acestea sunt organe foarte sensibile care atinse provoacă reacţii de apărare şi atac. Operaţia periatului seface încet, cu mişcări uşoare, scurte, pentru ca albinele, împinse cu peria, să coboare în intervalul dintre doifaguri.Apicultorul trebuie să fie întotdeauna curat, să nu miroase a sudoare, a mirosuri tari, alcool, să nu aibăcarii dentare netratate, să fie îmbrăcat în halat alb cu mâneci lungi ce se încheie cu elastic, să aibă asupra saun echipament apicol strict necesar (afumător, dăltiţa de ridicat ramele, peria, lădiţa portativă), având laîndemână şi unele utilaje mărunte (colivii de închis mătcile, cuie, ciocan, cleşte etc.).
Afumarea albinelor se face cu măsură. În cantitate mare fumul ameţeşte albinele, le face să-şi piardăsimţul direcţiei, le dezorganizează şi le întărâtă. Reorganizarea totală a coloniei are loc abia după 48 de ore.
Acesta este şi motivul pentru care apicultori buni practicieni evită să umble la stupi în timpul marilor culesuri, iar atunci când cercetează stupii sunt cât mai operativi, folosind fumul cât mai puţin cu putinţă. Larevizia de primăvară fumul sperie aşa de mult regina încât aceasta, dacă se nelinişteşte şi începe să fugă pe faguri riscă să fie omorâtă de albine. De aceea afumarea stupilor, mai ales printre rame va fi evitată.
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.