Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Comuniștii ruși se împacă cu Biserica. Tamara Lavrischeva: „Iisus Hristos a fost primul lider comunist al lumii”

in Stiri online

Susținătorii Comuniștilor poartă tabloul lui Lenin în cadrul unui marș cu prilejul aniversării Revoluției Bolșevice din 1917.

Tamara Lavrischeva declara încântată, la Moscova că Iisus Hristos a fost primul lider comunist al lumii. „Iisus a spus, ‘Nu strânge bogățiile lumești, nu le vei lua cu tine după moarte’”, a spus o pensionară creștin-ortodoxă, de 78 ani pentru reporterii Al Jazeera, în timp ce străbătea cu greutate străzile înzăpezite din centrul Moscovei împreună cu mii de comuniști cu prilejul manifestului din 7 noiembrie, care comemorează apropierea Centenarului Revoluției Bolșevice din 1917.

„Și comuniștii sunt de aceeași părere”, a adăugat ea, cu un glas acoperit de grupul zgomotos care intona cântece sovietice și purta banere roșii, cu secera și ciocanul și portretele liderilor sovietici, Vladimir Lenin și Joseph Stalin.

„Este datoria sfântă a comuniștilor și a Bisericii Ortodoxe să se unească”, a spus Gennady Zuyganov, președintele Partidului Comunist rus. Cu ridicări din umeri și zâmbete binevoitoare, Lavrischeva nu a recunoscut milioanele de clerici și credincioși creștini ortodocși ca victimele crimelor, persecuțiilor și sechestrărilor regimului comunist.

Discursul ei nu reprezintă doar opinia unei femei vârstnice care caută împăcarea credinței cu țelurile din tinerețea ei petrecută în era sovietică. Amnezia ei selectivă despre persecuțiile credincioșilor – arhivate și promovate de sovietici – arată o înclinație paradoxală a politicii recente a comuniștilor ruși. La peste 25 de ani de la colapsul sovietic, partidul se întoarce la Creștinismul Ortodox, foarte dominant în Rusia.
Singurul lider al partidului post-sovietic, Gennady Zyuganov l-a numit pe Iisus „primul Comunist” în nenumărate rânduri.

Zyuganov nota despre religie în 2012, în primul său document de partid că „Este datoria sfântă a Comuniștilor și a Bisericii Ortodoxe să se unească”, deoarece ambele instituții au împărtășit „scopuri și dușmani comuni”. Printre ele se numără cenzura „depravării și violenței” din mass-media, anihilarea liberalismului occidental și „a conceptului de drepturile omului”, guvernării și educției sexuale în școli.

Biserica Ortodoxă rusă vede cele două treimi din populația de 143 de milioane ca pe propria turmă. Chiar dacă mulți dintre ei sunt simpli credincioși, cum indică și sondajele, ei reprezintă un grup demografic imposibil de ignorat de vreo forță politică – chiar și de cel mai mare inamic al Rusiei, autoritatea monstruoasă de la Kremlin.

Partidul Comunist a adunat cu ușurință zeci de mii de adepți pentru întruniri. Zyuganov a candidat ca președinte de 4 ori, mereu ocupând locul al doilea, iar partidul condus de el din 1993 deține a zecea parte din totalul locurilor din Duma de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului rus, formând a doua facțiune importantă.

Cu toate acestea, în realitate, Partidul Comunist este un colos cu picioare de lut.

Sprijinul său este în declin de ani de zile, membrii loiali se vor stinge în curând, iar vârsta medie a unui membru de partid este 56. Numărul membrilor a scăzut considerabil la 155.000 – un număr nesemnificativ comparattiv cu 19.5 milioane de sovietici comuniști în 1989. Discursurile stinse, îndesate și plictisitoare ale lui Zyuganov, cu greu atrag interesul clasei mijlocii urbane, primul antagonist al Kremlinului.

Lărgirea rândurilor și securizarea suportului bazei sale a reprezentat principala sarcină a Partidul Comunist. A reușit să spele imaginea lui Stalin, a cărui poreclă în 1956, Politburo punea în pericol pe oricine avea neinspirata idee să o folosească la adresa liderului sovietic. Este prezent în mediul online mai mult decât înainte și a recrutat pentru Premiul Nobel fizicieni și cosmonauți, iar pentru alegerile parlamentare din septembrie a propus un amiral pensionat.

Și si-a amintit de religie – mișcare populistă, cum este numită de către sociologi. „Cei mai devotați credincioși sunt în principal, femei în vârstă, pensionare, într-un anumit sens, baza electorală a Partidului Comunist”, a declarat pentru Al Jazeera, Denis Volkov de la Centrul Levada, unul dintre ultimii cercetători ruși independenți în sondaje de opinie.

Biserica a răspuns foarte politicos și pozitiv la deschiderea partidului: „Toate forțele politice ar trebui să își dea mâna când vine vorba de valorile credinței, ale eticii, culturii și unității naționale”, a declarat în 2014 Patriarhul rus Kirill, când l-a decorat pe Zyuganov cu medalia de Glorie și Onoare.

În februarie, Zyuganov i-a transmis felicitări lui Kirill, cu prilejul aniversării celor 5 ani de la învestirea sa. „Una din cele mai grave greșeli ale predecesorilor mei a fost înfrângerea Bisericii”, a spus el Patriarhului.

Dar acțiunile lor nu s-au rezumat doar la Biserică. Fiecare conducător sovietic până la Mihail Gorbaciov a vrut să elimine religia – fie ea avraamică, budistă, șamanismul siberian sau cultele păgâne. Scrierile sacre și relicvele au fost distruse, templele/bisericile aruncate în aer, desacralizate și transformat în grajduri, școli sau magazii.

Lenin, foarte repede, a stabilit numărul preoților care își așteptau execuția: „Cu câți mai mulți, cu atât mai bine”. Politburo a îndrăgit politica ateismului. A înlocuit religiile cu o ideologie rigidă care anunța triumful global al comunismului și lansa un cult elaborat al lui Lenin și al „sfinților”, „martirilor” comuniști de talie mai mică.

Ideologia s-a impus printr-o propagandă atent creată pentru a nivela toate aspectele vieții sovietice și a îndoctrina copiii preșcolari. Printre primele organizații de tineret sovietice, exista una numită „Drăcușorii Roșii”.

Religia nu a fost interzisă imediat, autoritățile au încercat controlarea instituțiilor religioase prin recrutarea de agenți KGB din rândul Bisericii.

În anul 1990, o comisie parlamentară condusă de un politician și un preot ortodox, Gleb Yakunin face public documentele KGB, arătând că în interiorul Bisericii Ortodoxe au existat informatori KBG (inclusiv viitorul Patriarh Kirill). Conducerea Bisericii Ortodoxe a respins aceste acuzații, l-a caterisit și excomunicat pe Yakunin. Preotul, aflat într-o situație delicată,  s-a alăturat unei secte ortodoxe și a fost victima unor atacatori violenți de mai multe ori.

În aceste zile, comuniștii găsesc vinovat chiar propriul ateism pentru colapsul URSS-ului. „Ateismul a distrus Uniunea Sovietică”, a declarat la jumătatea lunii iulie Vadim Potomsky, guvernatorul comunist al regiunii din vest, Oryol.

Zyuganov aduce în discuție uneori islamul și budismul, ale căror adepți reprezintă minorități importante în Federația Rusă. „Dacă Isus Hristos, Mohamed și Buddha nu ar fi fost profeți, ei ar fi fost 100% comuniști”, i-a spus Zuyganov lui Kommersant în fiecare zi din decembrie 2015. Schimbarea de atitudine față de religie indică, de asemenea, o transformare tectonică în ideologia neo-comunistă.

Zyuganov, în continuare, face promisiuni în fața electoratului: naționalizarea industriei de petrol și gaze naturale a Rusiei, restabilirea unui stat socialist și militarea pentru „putrezirea capitalismului occidental”, susținând, astăzi naționalismul și exploatează o nostalgie pentru trecutul sovietic.

Este vorba despre „o parte a nostalgiei imperialiste și naționalismului rus, și nu există niciun imperialism sau naționalism fără ortodoxia rusă”, a declarat Andrei Kolesnikov de la Centrul Carnegie din Moscova pentru Al Jazeera.

Un lucru care conduce la scăderea popularitații partidului este conformismul său. Acesta a provocat rupturi între grupurile comuniste și critici la adresa lui Zyuganov – a devenit membru al „opoziției sistemice”, termen folosit pentru a descrie colaborarea a trei partide oponente Rusiei Unite.
Aceste partide ocupă locuri în Dumă, critică Kremlinul – și votează legile propuse. De ani de zile, Partidul Comunist a agreat unele dintre cele mai disputate inițiative ale Kremlinului – anexare Crimeei, atacurile aeriene din Siria și reformele interne nedorite, cum ar fi reduceri considerabile ale contribuțiilor sociale.

Sursa: ipubli.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Stiri online

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate