Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Concluziile summitului NATO de la Varșovia privind România. Klaus Iohannis: Am atins un nou nivel

in Evenimente/Stiri online

Alianţa Nord-Atlantică a publicat comunicatul oficial al summitului de la Varşovia prin care sunt prezentate concluziile întâlnirii dintre lideri NATO. În timp ce se dorește să se mențină pacea, iar NATO a preluat oficial, comanda scutului anti-rachetă, în România va fi înființată o brigadă cu militari româno-ungari.

„Misiunea esenţială a NATO rămâne neschimbată: să se asigure că alianţa rămâne o comunitate fără precedent bazată pe libertate, pace, securitate şi valori comune, inclusiv libertatea individuală, drepturile omului, democraţia şi statul de drept,” se afirmă în declaraţia finală publicată de NATO. 4000 de soldați vor fi trimiși în zona țărilor baltice și Polonia, iar în România se va înființa o brigadă cu militari români și bulgari. În schimb, la Marea Neagră, deocamdată nu se va înființa o flotă militară, după cum se așteptau autoritățile române, o decizie în acest sens urmând să fie luată în toamna acestui an. „În primul rând, NATO a intensificat deja prezența sa în regiunea Mării Negre, prin poliția aeriană asigurată de avioanele AWACS, dar și prin sistemul antirachetă. Așadar, NATO are o prezență masivă în zonă.”, a explicat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Președintele Klaus Iohannis se declară mulțumit de deciziile luate în cadrul summitului de la Varșovia. „Cu privire la planul de contingență, am atins un nou nivel. Am obținut un plan de contingență dezvoltat, aspect care vizează în mod direct România și regiunea noastră. Vom avea o brigada multinațională, astfel și acest punct din mandatul României a fost atins„, a declarat Klaus Iohannis, într-o conferință de presă.

Șeful de stat a purtat un scurt dialog și cu Barack Obama, președintele SUA, care a fost prezent la ultimul summit din mandatul său. Acesta a ținut să atragă atenția asupra riscurilor financiare din Europa după ieșirea Marii Britanii din UE. „Nimeni nu are interes în negocieri conflictuale și prelungite” a declarat liderul de la Casa Albă, subliniind faptul că relația transatlantică își trăiește, poate, „momentul său cel mai important de la sfârșitul Războiului Rece”.

sursă foto: stirileprotv.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate