Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Condimentul la indemana oricui care trateaza si previne o mutime de afectiuni si boli

in Sanatate

Cunoscut inca din vremuri stravechi, cimbrul este o planta cu efecte miraculoase. In zilele noastre se folosesc trei tipuri mai cunoscute: cimbrul salbatic, cimbrisorul, cimbrisorul de munte si cel de gradina. Se mai cunoaste si sub denumirea de balsami, iarba cucului, lamaita, sarpun, piman, timion, timbrisoare, cimbru pasaresc.

Cimbrisorul prefera locurile de deal si de munte, pe locuri pietroase langa musuroaie mici de furnici, locuri insorite. Creste inalt de 20-30 cm si emana un miros placut in soarele amiezii, din florile de culoare alb spre violet. In Antichitate, pliniu recomanda cimbrisorul ca remediu contra scorpionilor si al serpilor. Inca din vechime se folosea ca fiertura contra tusei.

Cimbrul de gradina se cultiva la noi inca din secolul al XI-lea. In gradini atinge o inaltime de 50 cm si inca din vechime era folosit la prepararea mancarurilor din carne. Pastrand traditia, si astazi se foloseste cimbrul pentru condimentarea supelor, a mancarurilor de cartofi, la prepararea fripturilor, in special pentru a face fripturile grase mai accesibile.

Cimbrul are efecte miraculoase atat pentru consumul intern sub forma de ceai, cat si pentru baile partiale sau totale. Preparat si sub forma de extract-tinctura , cimbrul este folosit in special in tratamentul afectiunilor gastrointestinale sau a bolilor aparatului respirator. O raceala sau o gripa netratata la timp si eficient poate duce la o pneumonie. Pentru a evita o astfel de complicatie preparati-va un ceai extrem de simplu de facut: se ia o cana emailata in care se pune circa 250 ml apa rece, o lingurita cu varf de zahar candel sau miere de albine si doua felii de lamaie. Se pune totul la fiert, se lasa sa dea in cateva clocote, apoi se da deoparte si se adauga o lingurita cu varf de cimbru taiat marunt si o lingurita de patlagina ingusta maruntita. Se lasa sa infuzeze timp de un minut, se strecoara si se bea o astfel de cana din ora in ora. Nu numai ca tusea si raceala vor disparea dupa doua-trei zile, dar va disparea si senzatia de arsura pe piept, respiratia se va usura, iar pofta de mancare va reveni.

Un efect la fel de miraculous il are cimbrul atunci cand in perioada de convalescenta se fac bai cu extract de cimbru. De obicei in perioada de convalescenta principalele simptome cu care ne confruntam sunt apatia si lipsa poftei de mancare, ambele ingreunand in mare masura recuperarea totala. Pentru a le inlatura, o baie de cimbru facuta o data pe saptamana este tot ce poate fi mai indicat. Se iau 200 g planta proaspata de cimbru care se pun intr-o galeata cu 6 litri de apa rece si se lasa la macerat de seara pana dimineata, cand extractul se incalzeste  se adauga in apa din baie. Inima trebuie sa fie, obligatoriu, peste nivelul apei. Dupa aproximativ 20 de minute, convalescentul va iesi din baie, nu se sterge cu prosopul, ci infasurat intr-un halat de baie se va aseza in pat sa transpire bine timp de o ora. Aceste bai complete de cimbru ajuta si adultii in combaterea starilor de epuizare, de agitatie nervoasa. Inca din vechime baile cu cimbru erau folosite la tratarea bolilor de nervi.

ATENTIE! Atat ceaiul de cimbru cat si baile de sezut sau cele totale cu cimbru au efectul de a stimula ciclul menstrual la femei, poate provoca un avort, iar la nasterile pe cale naturala ceaiul de cimbru ajuta la iesirea copilului din corpul mamei.

In combaterea starilor de stres ale persoanelor suprasolicitate de atmosfera la serviciu, cate o cana cu ceai de cimbru bauta dimineata are un efect mult mai bun decat cafeaua, oferind o stare generala buna si o “pofta” sporita de lucru. Pentru tratamentul bolnavilor care au suferit o pareza, un atac de apoplexie, atrofie musculara sau o entorsa, se recomanda aplicarea pe zonele afectate de ulei de cimbru. Cate doua cesti cu ceai de cimbru baute zilnic ajuta in combaterea crizelor de epilepsie. Atentie, isa se face o cura de 2-3 saptamani cu o pauza de 10 zile. Pentru a combate “pofta de alcool, se recomanda  un ceai concentrat de cimbru preparat si administrat astfel: se pune un pumn de flori de cimbru la un litru cu apa clocotita, se lasa timp de 4-5 minute, apoi se strecoara si se pune intr-o sticla tip termos. La fiecare sfert de ora se da celui in cauza cate o lingura din acest ceai de cimbru. Apare o stare de greata, transpiratie abundenta, urinare puternica, cresterea poftei de mancare. La ingerinta de alcool, reapare starea de greata. O cura repetata zile in sir timp de doua saptamani conduce in multe cazuri la o repulsie fata de alcool.

De asemenea cimbrul s-a dovedit eficient si in tratarea:

  • Bolilor specifice copiilor, pentru tratamentul convulsiilor, la copiii cu handicap, ceai de 2-3 ori pe zi cate o cana. Pentru copiii bolnaviciosi, bai complete cu cimbru, cel putin o data pe saptamana. Pentru tuse convulsiva, ceai de cimbru cu cate o felie de lamaie.
  • Bolilor specifice barbatilor: in combaterea alcoolismului (ceai de cimbru), in artroze si entorse, luxatii, aplicarea de ulei de cimbru.
  • Bolilor specifice femeilor: combaterea crampelor menstruale, pentru o nastere usoara sau pentru tulburari menstruale cate 2-3 cani de ceai zilnic. Pentru suferintele abdominale si starile de surescitare, bai de sezut sau bai complete cu extract de cimbru.
  • La dureri de cap si migrene: combaterea nevralgiilor faciale prin aplicarea de permute cu cimbru pe zona afectata.
  • La bolile de piele: tratarea durerilor dupa amputare sau in ulceratii cu aplicare de ulei de cimbru.
  • Plagilor, entorselor, luxatiilor. Se foloseste uleiul de cimbru, iar pentru ranile ce se vindeca greu aplicarea de ulei de cimbru sau comprese cu extract din cimbru.
  • In brosite, tuse rebela, ceai de cimbru, cate 2-3 cani de ceai zilnic. Pentru starile de stres ceaiul de cimbru combate starile depresive, hiperexcitabilitatea si inapetenta.
  • In bolile stomacului si intestinelor elimina crampele stomacale si ajuta la eliminarea starilor de inapetenta (lipsa poftei de mancare).

Utilizare:

Ceai (infuzie) – o lingurita cu varf de cimbru sau cimbrisor la o cana cu apa clocotita, se lasa sa “traga” un minut, apoi se strecoara. Se bea cu inghitituri mici.

Adaos pentru baie -200 g de planta proaspata sau uscata se pune la macerat in 6-8 litri de apa rece, dupa 8-10 ore se incalzeste si se adauga in apa pentru baie.

Tinctura  de cimbru – se culeg florile de cimbru in timpul amiezii deoarece au putere maxima, se pun intr-o sticla, se toarna alcool rafinat de 38-40% si se lasa sticla la un loc luminos si calduros timp de doua saptamani. Se folosesc la nevoie, de 2-3 ori pe zi cate 10-15 picaturi luate cu zahar si se bea ceai de cimbru in combaterea starilor de raceala, tuse si febra.

Ulei de cimbru – se culeg florile proaspete de cimbru (numai cand vremea este insorita). Se pun intr-o sticla, se toarna ulei de masline sau de floarea-soarelui pana ce acopera nivelul plantelor. Se lasa sticla la loc luminos si calduros timp de doua saptamani. Se foloseste in aplicatii externe pe locuri de ranire, luxatii, entorse, pe portiunile afectate de paralizii sau dupa un atac de apoplexie.

Perna de plante – florile, frunzele si tulpinile proaspat culese de cimbru, se pun intr-o fata de perna din panza, se cos marginile si perna se aplica pe locurile afectate (nevralgie faciala, dureri de coloana etc.).

Sirop de cimbru – florile proaspat culese se pun intr-un borcan alternand un strat de flori de cimbru, unul de zahar s.a.m.d. Se lasa trei saptamani la loc insorit. Se pune putina apa si se strecoara. Se pune siropul obtinut intr-o craticioara la foc potrivit fara a fierbe. Se foloseste apoi la nevoie o lingurita de sirop pentru combaterea afectiunilor bronsice.

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Latest from Sanatate

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web