Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Conform unei decizii a ÎCCJ publicată în Monitorul Oficial de marți, 25 aprilie 2017, cadrele didactice din învățământul preuniversitar de stat au calitatea de funcționar public

in Stiri online

Din data de 25 aprilie 2017, când o decizie a ÎCCJ, a fost publicată în Monitorul Oficial , profesorii din școli și licee sunt considerați funcționari publici și riscă închisoare pentru luare de mită.
Înalta Curte de Casație și Justiție, prin decizia aceasta „stabilește că profesorul din învățământul preuniversitar de stat are calitatea de funcționar public în accepțiunea dispozițiilor art. 289 alin. (2) Codul penal.
Decizia este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial, adica de marți, 25 aprilie 2017.
Conform art.289 alin.(1) Cod penal, infracțiunea de luare de mită este”Fapta funcționarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primește bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvarșit fapta.”

Conform art. 289 alin. (2) Cod penal, infracțiunea de luare de mită
constă în fapta prevăzută în alin. (1), săvârșită de una dintre persoanele prevăzute în art. 175 alin. (2), respectiv de un funcționar public asimilat. În această variantă, fapta constituie infracțiune numai dacă este comisă în legătură cu neîndeplinirea, întârzierea îndeplinirii unui act privitor la îndatoririle sale legale sau în legătură cu efectuarea unui act contrar acestor îndatoriri.

Loading...
loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Latest from Stiri online

Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web