Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Consumi PARACETAMOL zilnic? Esti cu 63 % mai predispus sa ai o moarte subita!

in Sanatate

Paracetamolul (sau acetaminofenul) a început să fie comercializat în anul 1955 sub numele de Tylenol, iar popularitatea sa a crescut brusc în următorii ani, devenind unul dintre cele mai populare analgezice din lume. Astăzi este medicamenul cel mai vândut din lume fără rețetă și este principala substanță activă din numeroase alte medicamente care se găsesc pe piața farmaceutică precum Panadol sau Efferalgan.

De cele mai multe ori, medicii recomandă paracetamolul ca fiind un analgezic mai sigur decât aspirina care poate cauza ulcerații ale stomacului sau decât ibuprofenul care, pe lângă faptul că poate cauza probleme de ordin gastrointestinal, triplează incidența apariției problemelor cardiace dacă este consumat în exces. Însă acest lucru nu înseamnă că putem consuma ce cantitate de paracetamol vrem noi.

paracetamol

Din cauza faptului că acest medicament este foarte popular, fiind accesibil ca preț și poate fi cumpărat fără rețetă în majoritatea țărilor lumii, cazurile de supradozaj sunt destul de frecvente. Doza standard este sigură, dar vorbim despre un medicament cu un indice terapeutic foarte ajustabil: doza maximă recomandată (4 grame pe zi pentru un adult) este foarte aproape de doza care poate cauza o supradoză, iar acest lucru poate dăuna foarte grav sănătății ficatului.

Și asta nu este tot. Așa cum medicii ne avertizează tot mai des, riscurile aferente unui consum excesiv și pe o perioadă lungă de timp, inclusiv respectând dozajul recomandat, ar putea fi mult mai periculoase decât credem. Conform unui nou studiu publicat recent în revista Annals of the Rheumatic Diseases, pacienții care consumă acest analgezic zilnic au o posibilitate cu 63% mai mare să aibă parte de o moarte subită, cu 68% mai mare să sufere de infarct miocardic sau ictus și cu 50% mai mare să dezvolte ulcerații ale stomacului.

„Este imperativă revizuirea efectelor reale ale paracetamolului”
Pentru elaborarea studiului, atât Philip Conaghan – profesor în cadrul Institutului de Medicină Reumatică și Musculosqueletică din Leeds, cât și colegii săi au revizuit și analizat datele a opt studii diferite cu un cumul de 666.000 de pacienți. Femeile și bărbații supuși analizei au consumat paracetamol zilnic timp de 14 ani sau au consumat în cantități moderate sau deloc.

Conaghan este de părere că este dificil să identificăm cu exactitate care este efectul real al consumului de paracetamol, având în vedere că pacienții care au consumat zilnic analgezicul sufereau doar de o boală cronică. Însă statisticile sunt suficient de semnificative pentru a lua lucrurile în serios.

Conaghan adaugă: „Din cauza consumului mare și a disponibilității este imperativă revizuirea efectelor reale ale paracetamolului, a eficacității și a tolerabilității”.

Alternativele nu sunt mai bune
Având în vedere caracterul epidemiologic al acestui studiu – în care, cum însuși Conaghan recunoaște, este imposibilă constatarea unei relații cauzale – medicii nu au evitat să relativizeze concluziile.

Așa cum a explicat pentru The Daily Mail Nick Bateman, profesor de toxicologie în cadrul Universității din Edinburgh, „paracetamolul continuă să fie cel mai sigur analgezic, iar acest studiu nu ar trebui să îi facă pe oameni să nu îl mai consume. Bazându-ne pe rezultatul studiului, trebuie să încercăm să consumăm doze cât mai mici posibile și pe o durată de timp cât mai redusă, lucru absolut valabil în ceea ce privește toate medicamentele”.

Nu trebuie depășită doza de 4 grame de paracetamol zilnic
Problema cea mai răspândită este că majoritatea oamenilor duce lipsă de simțul necesarului sau de informațiile necesare în ceea ce privește consumul de medicamente și atunci le consumă ca pe caramele. În anul 2012, Desiree Philips, o tânără britanică de 20 de ani a decedat în urma unei supradoze de paracetamol. Tânăra suferise o intervenție chirurgicală minoră de îndepărtare a unor noduli mamari benigni și în urma acesteia medicii i-au prescris antibiotice și au încurajat-o să ia paracetamol fără rețetă.

După nouă zile de la operație, Philips a trebuit să fie dusă de urgență la spital unde a fost diagnosticată cu insuficiență hepatică severă. Deși a supraviețuit transplantului de ficat a murit o săptămână mai târziu în același spital unde a fost internată, în spitalul din Birmingham.

Acesta nu este un caz izolat. Supradoza de paracetamol reprezintă principala cauză de insuficiență hepatică severă în Regatul Unit și în Statele Unite. Ținând cont de milioanele de comprimate care se consumă, aceste date nu sunt atât de ciudate sau exagerate: magnitudinea aparentă a problemei este o reflexie a numărului mare de pacienți care consumă acest medicament cu rezultate bune și fără efecte adverse.

Sursa: www.elconfidencial.com

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Sanatate

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate