Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Copiii care se nasc începând cu 1 ianuarie 2017 ar putea avea INTERZIS la fumat și după ce împlinesc 18 ani. ”Până în 2035 România să fie o ţară liberă de tutun”

in Evenimente/Stiri online

Deputatul PNL, Horia Cristian, vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate a inițiat un proiect de lege prin care dorește să elimine în totalitate tutunul și viciul fumatului din România. Începând cu 1 ianuarie 2017, toți nou-născuții ar putea avea specificat în certificatul de naștere și ulterior în buletin, probabil, că fac parte din categoria ”INTERZIS TUTUNULUI”.

„Fumatul şi consumul de tutun, sub orice formă, reprezintă un risc clar şi indiscutabil asupra sănătăţii umane. Determină îmbolnăvire, suferinţă şi moarte şi având costuri care depăşesc orice „profit” generat de industria de tutun. Nu există niciun aspect al vieţii umane care să fie îmbunătăţit de sau prin consumul de tutun, cu excepţia profitului companiilor producătoare de tutun”, motivează Horia Cristian propunerea sa, care vine să susțină obiectivul suprem al Ministerului Sănătății, și anume ”până în 2035 România să fie o ţară liberă de tutun”.

Astfel, potrivit deputatului PNL, cea mai bună armă împotriva viciului de a fuma este interzicerea comercializării de tutun pentru toate persoanele născute începând cu data de 1 ianuarie 2017. „Vânzarea de tutun persoanelor sub 18 ani este deja interzisă şi dorim ca această lege să împiedice tinerii născuţi după 1 ianuarie 2017 să poată cumpăra tutun când au ajuns la vârsta de 18 ani şi mai apoi”, a declarat inițiatorul proiectului.

Strategia antifumat

Prin strategia asumată până în 2035, România doreşte să se alinieze altor ţări europene, precum Franţa, Danemarca sau Irlanda, care şi-au propus obiective similare. „Unicitatea acestei strategii stă în faptul că ea nu va avea efecte într-un an, doi, ci e gândită pe o perioadă îndelungată. Ea cuprinde acţiuni prin care ne dorim să reducem consumul de tutun din România. Cu toţii ştim care sunt efectele dezastruoase ale acestuia, avem anual 42.000 de decese favorizate de fumat. Bolile cardiovasculare şi bolile pulmonare ucid pe capete”, a explicat doctorul Magda Ciobanu, coordonatorul programului naţional Stop Fumat.

Trei direcţii majore urmează strategia lansată la Palatul Cotroceni, principala fiind componenta de prevenţie. „Un copil nu trebuie să se apuce de fumat, el trebuie să facă o alegere informată. Oamenii nu se nasc fumători, motiv pentru care trebuie să facem ceva ca femeia gravidă să nu fie expusă la fumatul pasiv şi nici să fumeze. Copiii trebuie şi ei protejaţi de celebrele domnişoare care dau pachete de ţigări gratuite celor care par să aibă 18 ani. Dar, problema este că ele nu pot verifica vârsta copiilor şi îi expun pe aceştia la tutun. Mulţi copii din România primesc ţigări gratuite”, a completat medicul pneumolog.

Partea de prevenţie nu li se adresează însă doar copiilor, ci şi adulţilor, care sunt consideraţi modele pentru proprii copii. „Ei trebuie încurajaţi să renunţe la fumat. Ca adolescenţii să nu fumeze, este important ca nici părinţii să nu facă aceste gesturi. Dacă li se induce ideea că fumatul îi calmează sau că îi relaxează, vor încerca să consume tutun. Tocmai din acest motiv, strategia cuprinde inclusiv modificări ale legislaţiei, care să interzică publicitatea la ţigări, mergând pe acţiuni care să se facă susţinut în şcoli, prin parteneriate încheiate cu inspectoratele şcolare”, a mai spus coordonatorul programului Stop Fumat, potrivit Adevărul.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate