Copilul sărac a ajuns judecător. Acum, ajută alţi elevi să-şi termine şcoala

in Spiritualitate

Elevul Marcel Nechita a fost cât pe ce să renunţa la şcoală, de două ori. Tatăl i-a spus că îi dă căruţă şi cal şi îl trimite la muncile câmpului. Astăzi, Marcel Nechita este magistrat, vicepreşedintele Judecătoriei Suceava şi nu a uitat greutăţile prin care a trecut. Din salariul său, oferă lunar o bursă pentru patru elevi care sunt în aceeaşi situaţie prin care a trecut el, pentru a nu lăsa locurile goale în bănci. Suma totală ajunge până la 2.000 de lei, în fiecare lună scrie evz.ro

marcel.nechita
Lena Ailincă, voluntar în cadrul organizaţiei Salvaţi Copiii, povesteşte că s-a trezit acum cu câteva luni cu un e-mail trimis de judecătorul Marcel Nechita, în care acesta scria că vrea să doneze o sumă de bani pentru a ajuta patru elevi cu rezultate bune la învăţătură, dar care nu pot continua şcoala, din cauza situaţiei precare financiare a părinţilor lor. Au denumit-o Bursa Prieteniei, iar de atunci magistratul este unul dintre cei mai activi voluntari ai organizaţiei. Proiectul cuprinde în această fază o bursă pentru patru elevi de liceu, fiecare în alt an de învăţământ va primi o sumă de bani, lunar, pentru a avea minimul necesar la şcoală.

Când elevul de-a XII-a va absolvi liceul, un alt adolescent, de clasa a IX-a, va beneficia de Bursa Prietenia. „Îmi imaginez ca şi aceşti copii la rândul lor, atunci când îşi vor realiza visele, aşa cum am reuşit şi eu, să ajungă să contribuie cu o sumă oricât de mică la acest proiect pe care după cum vedeţi mi-l imaginez peste viaţa mea”, mărturiseşte Marcel Nechita. Judecătorul speră ca şi alte persoane să i se alăture în demersul său şi, cine ştie -e optimist magistratul -poate într-un final-numărul elevilor să fie de câteva zeci.

Cine l-a salvat pe elevul Nechita Era în clasa a VIII-a, când diriginta l-a întrebat pe tatăl lui la ce liceu vrea să-l dea, iar acesta din urmă i-a spus că ajunge atâta şcoală pentru fiul său. Din lipsă de bani. La insistenţele dirigintei, Marcel Nechita a ajuns elev la Liceul Silvic Câmpulung Moldovenesc, însă după primul an a ajuns în aceeaşi situaţie, nu mai avea bani de internat şi de cantină, el fiind de loc dintr-o comună din judeţul Vaslui. Atunci, salvarea a venit de la dirigintele său din acea vreme, profesorul de sport Viorel Totoescu, care a vorbit cu direcrtorul liceului, i-a povestit de rezultatele şcolare a elevului Nechita şi a obţinut pentru acesta gratuitate la cazare şi masă. „De obicei mâncam după ce luau masa ceilalți elevi, dacă mai rămânea ceva…

Vă imaginaţi că experienţele astea s-au lipit de sufletul meu şi vreau să ajut alţi copii să nu mai ajungă în situaţia în care eram eu”, mărturiseşte Marcel Nechita. Magistratul îşi vizitează şi acum fostul diriginte, cu care a ţinut legătura în acest timp, cei doi devenind prieteni. „Marcel avea două cămăşi, una albă şi una bleo şi două pulovere… pe care întotdeana le-am găsit îmbrăcate curate, spălate, aranjate. Mereu îl dădeam ca exemplu, era un elev silitor, respectuos”, povesteşte profesorul de sport Totoescu. Marcel Nechita vrea să condamne abandonul şcolar, însă pentru o sentinţă definivită şi irevocabilă are nevoie de alţi „magistraţi” care să se alăture acestui proiect al său şi care, de ce nu, pot fi chiar dintre cei care citiţi acum aceste rânduri.

Sursa: EVZ.RO

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*