Credeai ca le-ai vazut pe toate? Iata locul in care doua oceane se intalnesc si nu se amesteca!

in Turism

Credeai ca le-ai vazut pe toate? Iata locul in care doua oceane se intalnesc si nu se amesteca!Linia de jonctiune a celor doi colosi este formata dintr-o spuma, care delimiteaza o apa albastra si limpede de una destul de inchisa la culoare.

Cele doua oceane se intersecteaza in mijlocul Golfului Alaska, dar nu par a se amesteca.

De ce? Pentru ca exista o diferenta foarte mare de sare…

17017392462_fa276d5082_o

Apa cea mai deschisa la culoare este rezultata din topirea ghetarilor, fiind proaspata si saraca in saruri, in timp ce al doilea ocean are o cantitate foarte mare de sare.

locul in care se intalnesc doua oceane 1

De aceea, cele doua oceane au densitati diferite, fapt care face aproape imposibila amestecarea acestora.

Demontarea mitului. Totuși, câteva lucruri nu sunt în regulă în legătură cu imaginea și explicația aferentă.

1. În primul rând, apele celor două oceane se întâlnesc în strâmtoarea Bering, nu în Golful Alaska, acesta fiind mult mai la Sud și este golf al Oceanului Pacific.

Fig.2. Localizarea fenomenului
2. La întâlnirea apelor se formează o dâră lungă de spumă albă, ca niște valuri mici. Trebuie menționat că, în general, valurile au culoarea respectivă când se sparg, de obicei la țărm. Dar pot apărea și în largul mării dacă sunt furtuni sau alte amestecări violente ale apelor. Deci vălurelele din fotografie ne sugerează că cele două ape se apropie violent și se amestecă. Ori, nuanțele diferite ne sugerează că de fapt nu se amestecă. Este un nonsens. Vălurelele acelea albe nu au ce căuta în mijlocul oceanului. Reprezentarea lor acolo este un paradox, un trucaj ieftin.

3. Valurile au dimensiuni diferite. Dacă urmăriți cu atenție, veți observa că suprafața mării în dreapta este mai vălurită decât cea din stânga, ceea ce este destul de amuzant. Până la urmă tot apă este și într-o parte, dar și în cealaltă. Suprafața ar trebui să reacționeze la vânt în mod similar. Apa nu este într-o parte ”mai lichidă” și în cealaltă ”mai vâscoasă”, încât să se formeze valuri de înălțimi diferite…

4. Valurile au direcții diferite.După ce că valurile celor două oceane au mărimi diferite, mai sunt orientate și pe direcții diferite, deconspirând un trucaj într-adevăr foarte prost realizat. Pare că în întreg oceanul din dreapta vântul bate pe o direcție, iar cum sari ”gardul”, deodată se schimbă și direcția vântului (deci și a valurilor)…

5. Explicația culorilor diferite este pusă de ”specialiști” pe seama densităților, a temperaturilor și a salinităților diferite. Iarăși avem un paradox, pentru că apele ar trebui să reacționeze tocmai invers. În momentul în care două regiuni ale unui fluid au caracteristici diferite (densitate, salinitate temperatură), tendința firească este să se amestece prin curenți locali, pentru a se echilibra diferențele, ci nu de a rămâne separate.

Și, într-adevăr, în zona strâmtorii Bering se întâlnesc două oceane cu trăsături foarte diferite ale apelor. Iar dacă urmărim, de pildă, o imagine satelitară, vom observa că între cele două ape se formează numeroși curenți de compensație, întrepătrunzând cele două oceane, ci nu ținându-le separate printr-o linie lungă.

sursa: stirile.rol.rogandul.mdgeografilia.blogspot.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*