Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Crestere albine – incepatori

in Agronomie

Nu poate fi negat faptul ca stuparitul este o activitate utila si placuta. Atunci de ce nu se
dezvolta mai mult? Nu sunt peste tot albine acolo unde sunt flori de polenizat si nectar de
adunat; cel putin nu destule.
Prima problema ar fi ca albinele inteapa. Complexitatea echipamentelor apicole si a
tehnologiilor ar fi alta. In final, principala problema ar fi ca castigurile par a fi prea mici
pentru a merita sa te apuci de apicultura. Noi am scris aceasta carte avand in vedere sa
eliminam toate aceste obstacole. Va vorbim de blandetea albinelor. Va dam desenele
stupului profitabil. Va aratam o metoda simpla care e si economica in acelasi timp.
Daca veti urma sfaturile noastre, va asigur ca veti obtine un profit bun.

Ouale sunt orizontale in prima zi la depunere, inlinate a doua zi si culcate pe fundul celulei
in cea de-a treia. Dimensiunea larvelor din celule e in raport cu varsta lor.

Primul lucru de care avem parte intr-un stup sunt foile de ceara cu cavitati regulate.
Aceste foi se numesc faguri.Cavitatile se numesc celule sau alveole.Unele sunt abia la
inceput de constructie, altele sunt terminate.Spatiul dintre faguri este de aproximativ un
centimetru.

Celulele:
Celulele au diferite dimensiuni.Celulele trantorilor sunt mai mari, cele ale lucratoarelor,
mai mici..

Locatarii:
Intr-un stup avem, bineinteles, o regina, cateva albine lucratoare si cativa trantori.Am
discutat deja despre asta in capitolul anterior.

Regina nu are alta misiune decat sa depuna oua.Lucratoarele in schimb au o multitudine de
munci de facut: sa hraneasca regina si larvele, sa aduca nectarul, polenul, propolisul si apa,
sa curete celulele fagurilor.Trantorii sunt imprastiati peste celulele cu puiet, aparent fara
nici o treaba, probabil incalzindu-l.Daca stupul e deschis in perioade foarte calduroase,
trantorii se regasesc pe la colturile stupului, in asa fel incat sa nu obstructioneze cumva
lucratoarele.

Albinele sunt insecte poichiloterme cu aripi din ordinul Hymenoptera, familia Apide, specia Apis mellifera , intrand în categoria insectelor sociale poliforme. Necesitatea de a se aduna in grup, se datoreaza organismului lor, care prin el insusi nu poate sa dea insectei izolate posibilitatea de a-si pastra temperatura proprie care sa-i asigure supravietuirea. O albina izolata de colonie este asemenea unei celule dintr-un organism; ea nu poate activa decat impreuna cu alte albine, indiferent daca are la dispozitie cea mai buna hrana. Din aceasta cauza, albinele care raman dupa plecarea de pe o vatra provizorie cauta alte albine cu care se asociaza în vederea continuarii vietuirii.

Privind cei trei factori principali care formeaza integritatea unei colonii: albinele lucratoare, matca si trantorii, colonia poate fi luata ca un tot biologic unitar, atat viata colectiva cat si cea individuala fiind calauzita de reflexe neconditionate instinctuale, innascute, care nu se schimba niciodata si sunt transmise ereditar.
Epuizarea mai grabnica sau mai tarzie a organismului albinelor se datoreaza mai ales activitatii de crestere a puietului. In cazul în care activitatea de crestere a puietului inceteaza pe timpul verii din diferite cauze, durata de viata a albinelor se mareste, acestea adaugandu-si o rezerva de materii proteice ce contribuie la formarea corpului gras.
Modul de hranire specific albinei se bazeaza pe schimburile de hrana dintre albine. Asa se explica de ce o albina izolata moare, fiind lipsita, printre altele, de anumite elemente vitale, pe care numai viata de colonie le poate avea.  Succesiunea si repartitiile muncii în stup sunt impuse în functie de varsta albinelor si de necesitatile de moment ale coloniei. Albinele comunica intre ele prin intermediul dansurilor, ultrasunetelor si mirosurilor eliminate cu ajutorul glandei Nasanoff (glanda odoranta ce serveste la identificarea albinelor aceluiasi stup).

Doua familii de albine sunt suficiente pentru un apicultor incepator. Cresterea numarului de familii se face in timp, pe masura ce se acumuleaza experienta.

Incepeti cum trebuie. Construiti voi insiva macar un stup. Construirea si asamblarea de stupi este extrem de importanta pentru incepatori. Daca va pricepeti un pic la tamplarie va fi usor sa construiti lazi si rame. Daca nu, atunci puteti comanda partile unui stup si sa il ansamblati singuri.

Faceti-va palnurile din timp. Inca din iarna comandati noile familii, echipamente si lazi. Ansamblati stupii si construiti ramele pe timp de iarna astfel incat totul sa fie pregatit pentru luna aprilie cand albinele vor iesi din amorteala iernii.

Amplasati stupii pe vatra care ati ales-o din timp astfel incat sa fiti pregatiti pentru primavara.
Alaturati-va asociatiei crescatorilor de albine pentru a obtine cat mai multe informatii. Este foarte important sa va abonati la o revista de profil si sa citit cat mai multe carti pe aceasta tematica.

Pentru a incepe cu dreptul in acest domeniu este nevoie sa aveti o familie puternica. Vara o familie de albine are pana la 75.000 de membrii. Trantorii apar si ei primavara dar sunt dati afara din stup cand vine toamna. Pe timp de vara sunt aproximativ 1000 de trantori in stup.

Este usor de lucrat cu o familie buna. Aveti grija sa nu stoarceti mierea tarziu toamna deoarece exista mari sanse ca albinele sa moara de foame pe timpul iernii.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Agronomie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate