Creşterea mătcilor fără transvazarea larvelor se face în felul următor : fagurele cu larve tinere de 12-36 ore destinat creşterii mătcilor se ridică din familia donatoare ,după ce .în prealabil, albinele au fost îndepărtate cu ajutorul periei apicole . Albinele nu se îndepărtează prin scuturare pentru a nu leza larvele în urma şocului produs. Apoi se transportă cu caseta pentru rame în laborator, unde se aşează pe o masă, după care se taie în fîşii de cîte un rînd de celule ,pereţii acestora se scurtează la jumătate şi apoi se decupează în celule independente. Celulele cu larve se pot obţine şi cu ajutorul decupatorului .
—Fixarea celulelor cu gratii Hanemann
— Izolarea ramelor de creştere
Celulele, astfel pregătite, se fixează în număr de câte 15 bucăţi pe şipcile de creştere, prin intermediul suporturilor, după care pereţii celulelor se răsfrâng cu şablonul dilatatei, iar ramele se introduc în familiile de adoptare a larvelor sau direct în fami liile de creştere orfanizate ; ultima metodă fiind mai puţin indicată, deoarece pe perioada de creştere neexistând matcă, populaţia scade foarte mult.. In cazul creşterii mătcilor în prezenţa mătcii familiei crescă toare este necesară, în prealabil, luarea în creştere a larvelor de către familii de adoptare puternice, cu un număr mare de albine tinere, din care se îndepărtează matca, ramele cu puiet necăpăcit şi surplusul de faguri goi cu rezerve de hrană.
După 6 ore de la orfanizare se introduc ramele de creştere şi se administrează – sirop de zahăr pentru a stimula, adoptarea unui număr cât mai mare de larve. Familiile de adoptare a larvelor se folosesc cinci-şase serii, după care se unesc cu nucleii unde s-au păstrat mătcile. După 24 ore, larvele sunt adoptate şi se cresc în continuare în familii crescătoare în prezenţa mătcii. Dacă familia crescătoare se găseşte într-un singur corp, ramele de creştere se izolează pe ambele feţe cu gratii Hanemann şi se introduc între două rame cu puiet tânăr, în mijlocul cuibului. La familiile pe două corpuri, în corpul inferior se introduc ramele cu puiet mai vârstnic, rame cu hrană şi rame pentru ouat, împreună cu matca, care se izolează de corpul superior prin intermediul unei gratii Hanemann.
Organizarea ramelor în corpul al doilea este identică cu cea descrisă la familiile pe un singur corp, cu singura deosebire că ramele de creştere nu se mai izolează. In cazul când nu folosim familii de adoptare a larvelor, ramele de creştere se introduc direct în familiile crescătoare, după şase ore orfanizarea acestora. In scopul stimulării creşterii larvelor, săptămânal, fagurii cu puiet tânăr se trec lateral ramelor de creştere, iar în locul lor se mută rama cu puiet căpăcit. Pentru a preveni distrugerea botcilor de către prima matcă eclozionată, după 9 zile de la introducerea ramelor de creştere, botcile căpăcite detaşate împreună cu suporturile lor, se introduc în colivii de eclozionare tip Zander, care se aşază pe ramele de susţinere .În vederea introducerii unei noi serii de larve pentru creştere, rama cu coliviile livii de eclozionare se mută după ultima ramă ca puiet sau se introduce pentru eclozionare în termostat.