Creşterea mătcilor fără transvazarea larvelor

in Agronomie

Creşterea mătcilor fără transvazarea larvelor se face în felul următor : fagurele cu larve tinere de 12-36 ore destinat creşterii mătcilor se ridică din familia donatoare ,după ce .în prealabil, albinele au fost îndepărtate cu ajutorul periei apicole . Albinele nu se îndepărtează prin scuturare pentru a nu leza larvele în urma şocului produs. Apoi se transportă cu caseta pentru rame în laborator, unde se aşează pe o masă, după care se taie în fîşii de cîte un rînd de celule ,pereţii acestora se scurtează la jumătate şi apoi se decupează în celule independente. Celulele cu larve se pot obţine şi cu ajutorul decupatorului .

 

 

Fixarea celulelor     cu gratii Hanemann

Izolarea ramelor de creştere

Celulele, astfel pregătite, se fixează în număr de câte 15 bucăţi pe şipcile  de  creştere,  prin  intermediul  suporturilor,  după  care  pereţii celulelor  se  răsfrâng  cu  şablonul  dilatatei,  iar  ramele  se  introduc  în familiile  de  adoptare  a  larvelor  sau  direct  în  fami        liile  de  creştere orfanizate  ;  ultima  metodă  fiind  mai  puţin  indicată,   deoarece  pe perioada de creştere neexistând matcă, populaţia scade foarte mult.. In cazul creşterii mătcilor în prezenţa mătcii familiei crescă toare este necesară, în prealabil, luarea în creştere a larvelor de către familii de adoptare puternice, cu un număr mare de albine tinere, din care se îndepărtează matca, ramele cu puiet necăpăcit şi surplusul de faguri goi cu rezerve de hrană.

După 6 ore de la orfanizare se introduc ramele de creştere şi se administrează – sirop de zahăr pentru a stimula, adoptarea unui număr cât mai mare de larve. Familiile de adoptare a larvelor se  folosesc cinci-şase serii, după care se unesc cu nucleii  unde s-au păstrat  mătcile.  După 24 ore, larvele sunt adoptate şi se cresc în continuare în familii crescătoare în prezenţa mătcii. Dacă familia crescătoare se găseşte într-un singur corp, ramele de creştere se izolează pe ambele feţe cu gratii Hanemann şi  se  introduc  între  două  rame  cu  puiet  tânăr,  în  mijlocul  cuibului.  La familiile pe două corpuri, în corpul inferior se introduc ramele cu puiet mai vârstnic, rame cu hrană şi rame pentru ouat, împreună cu matca, care se  izolează  de  corpul  superior  prin  intermediul  unei  gratii  Hanemann.

 

 

Organizarea ramelor  în corpul al doilea este identică cu cea descrisă la familiile pe un singur corp, cu singura deosebire că ramele de creştere nu se mai izolează. In  cazul  când  nu folosim familii  de  adoptare  a larvelor,  ramele  de creştere  se  introduc  direct  în  familiile  crescătoare,  după  şase  ore orfanizarea acestora. In  scopul  stimulării  creşterii  larvelor,  săptămânal,  fagurii  cu  puiet tânăr se trec lateral ramelor de creştere,  iar în locul lor se mută rama cu puiet căpăcit. Pentru   a   preveni   distrugerea   botcilor   de   către   prima   matcă eclozionată,  după  9  zile  de  la  introducerea  ramelor  de  creştere,  botcile căpăcite  detaşate  împreună  cu  suporturile  lor,  se  introduc  în  colivii de eclozionare tip Zander, care se aşază pe ramele de susţinere .În vederea introducerii  unei  noi  serii  de larve  pentru creştere, rama  cu  coliviile livii  de eclozionare  se  mută  după  ultima  ramă  ca puiet  sau se  introduce  pentru eclozionare în termostat.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.