Criză politică în Italia | Scenariile posibile după demisia premierului Matteo Renzi

in Extern
Matteo Renzi demisionează în urma înfrângerii zdrobitoare. Italienii au respins reformele constituționale propuse de guvernarea lui Renzi, în cadrul referendumului, iar premierul a anunțat deja că își va depune demisia în această după-amiază. Aceste schimbări ridică mai multe întrebări legate de schimbările din Italia. În aceste condiții, jurnaliștii France Presse relatează care sunt cele trei scenarii legate de viitorul țării.

Primul scenariu este cel mai optimist și presupune că premierul Matteo Renzi rămâne la putere. Teoretic, Renzi ar putea să devină din nou premier, dacă va câștiga votul de încredere în legislativ – asta s-ar ptuea întâmpla fie alături de actuala sa coaliţie de guvernare sau împreună cu formaţiunea Forza Italia a lui Silvio Berlusconi.

Desigur, acest scenariu optimist pentru Italia este departe de a deveni realitate. Chiar Matteo Renzi a exclus această posibilitate în discursul de recunoaștere a eșecului înregistrat în cadrul referendumului.

”Experienţa guvernării se încheie aici pentru mine”, a declarat premierul demisionar al Italiei. De asemenea, direfența de aproape 20% dintre cele două tabere îndepărtează extrem de mult posibilitatea întoarcerii lui Renzi.

Italia ar putea să aibă un Guvern tehnocrat

Învestirea unui executiv tehnocrat este prezentată drept cea mai probabilă variantă de către presa italiană. Preşedintele Sergio Mattarella are puterea de a învesti orice premier care se bucură de susţinerea actualei majorităţi parlamentare.

Presa italiană a lansat deja o listă de posibile nume pentru premieri tehnocraţi, printre care se numără actualul ministru de Finanţe, Pier Carlo Padoan, sau preşedintele Senatului, Pietro Grasso.
Executivul tehnocrat nu va avea deloc sarcini ușoare. Mai precis, va trebui să treacă bugetul pentru anul viitor prin legislativ şi să modifice legea electorală înainte de următoarele alegeri.  Parlamentul îşi încheie actualul mandat abia în februarie 2018.

Alegeri anticipate în Italia, un alt scenariu după demisia lui Renzi

Un alt scenariu presupune dizolvarea imediată a legislativului şi declanşarea unor alegeri anticipate. Recenta amendare a legii electorale a fost realizată pentru ca formaţiunea care a câştigat alegerile parlamentare să aibă majoritate în Camera Deputaţilor. Astfel, eşecul reformelor constituţionale înseamnă că realizarea unei alte majorităţi parlamentare este imposibilă din cauza balansului de putere dintre Camera Deputaţilor şi Senat.

Populiştii de la Mişcarea Cinci Stele au cerut organizarea unor alegeri anticipate în următoarea săptămână şi cred că legea electorală poate să fie modificată pentru ca Senatul să se alinieze cu majoritatea din Camera Deputaţilor. Cele mai multe formaţiuni politice se opun unei asemenea amendări, pentru a evita o victorie a populiştilor.

Mai exact, alegerile anticipate ar putea să aducă la putere Mișcarea Cinci Stele, un partid care şi-ar promova platforma eurosceptică şi ar genera o nouă criză europeană după Brexit, după cum notează CNN.  Cel mai pesimist scenariu este acela că Beppe Grillo, fondatorul Mișcării Cinci Stele, ar putea ajunge premier în urma alegeriloranticipate și va organiza un referendum pentru renunțarea la moneda Euro, ba chiar ar putea să organizeze și un referendum privind ieșirea țării din Uniunea Europeană, pe modelul Brexit.

Totuşi, formaţiunile italiene tradiţionale ar urma să pună baza unei coaliţii pentru a exclude de la guvernare M5S. Cu toate acestea, un asemenea executiv ar întâmpina noi obstacole şi nu ar reuşi să găsească soluţii pentru probleme omniprezente, precum corupţia şi lenta creştere economică. Citeste mai mult pe libertatea.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.