Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Cu note de 1 si 2, se visează asistente medicale urgentiste

in Sanatate

Mai mult de jumatate dintre cei peste 100 de candidati  care ravneau la ocuparea unuia dintre cele 13 posturi scoase la concurs de Spitalul Judetean Buzau au „picat” la proba scrisa.

Anual, scolile postliceale sanitare, asa-zisele „fabrici de asistenti medicali” scot sute de absolventi care, evident, se si cred in stare sa ofere servicii medicale pentru care sa primeasca salarii frumoase. Si, poate, si ceva atentii de la bolnavii care le-ar ajunge pe mana. Ca doar nu s-or duce la un cabinet medical din ambulatoriu, unde salariile nu s-au rotunjit ca in spitale, unde sindicatele au reusit sa forteze mana guvernelor si au obtinut cresteri substantiale, sau la un camin de batrani, unde pe langa salarii mici mai este nevoie si foarte multa munca, rabdare si pricepere, ca sa faci fata nevoilor varstnicilor… Si ce daca au intrat la scolile sanitare postliceale fara examenul de Bacalaureat? Ce importanta mai are ca au trecut prin scoala ca „gasca prin apa”? Au diplome de absolventi, asa ca se si cred indreptatiti sa fie angajati pe posturi cu responsabilitate maxima pentru vietile celor care ajung in spital. Doar nu sa scrie pe fruntea lor ca nu stiu nimic din ceea ce ar trebui sa stie un asistent medical, asa ca oamenii isi vor incredinta sanatatea si viata in mainile lor, cu toata increderea. Daca vor scapa, bine, daca nu, are cine sa dea socoteala; oamenii se indreapta, in general, impotriva doctorilor, daca sunt nemultumiti de felul cum au fost tratati sau, doamne fereste, daca vreo ruda de-a lor nu a scapat cu viata, in urma unei traume, a unei interventii de urgenta sau a unei boli grave.

Cu siguranta vor fi multi aceia care vor spune „dar stii ce grele au fost subiectele”? Sau „pai, examenul a fost aranjat, intra doar cine are pile!” Asa se spunea si pe vremea mea, dar stiu cu certitudine ca daca inveti, nicio „pila” din lume nu-ti poate lua stiinta si nu te impiedica sa iei un examen. Iar daca n-ai reusit sa treci de 17-20 de puncte din 100, adica ai obtinut nota 1,7 sau 2 ori 3, nu mai ai nicio scuza… Iar visul angajatorului de a avea personal medical cu inalta calificare pare tot mai greu de realizat.

Asa s-a intamplat si la examenul pentru ocuparea celor 12 posturi de asistent medical si infrmiera pentru sectia UPU-SMURD sau pentru postul de asistent medical principal la Serviciul de Medicina Legala, scoase la concurs de Spitalul Judetean de Urgenta Buzau. In urma probei scrise, nici jumatate dintre cei 114 candidati carora le-au fost admise dosarele, nu au reusit sa obtina punctaj de promovare in proba urmatoare, a interviului, pentru ca nu au stiut carte nici de nota 5,00.

Si tot multi au fost cei care s-au situat cu putin peste limita minima admisa, doar cativa reusind sa primeasca mai mult de 70 de puncte (adica nota 7,00).

Au fost insa si candidati care au obtinut punctaj maxim sau aproape de maxim, ceea ce dovedeste ca se poate, ca subiectele nu au fost de neabordat, iar cine a invatat, stie. Iar rezultatele afisate in urma examenului scris sunt concludete.

Asadar, pentru postul de asistent medical principal la SML Buzau, pe care s-au „luptat” sa-l ocupe 7 candidate cu experienta, doar doua au reusit sa obtina punctaj de promovare in proba interviului. Iuliana Elena Neacsu a obtinut 100 de puncte (maxim posibil), iar Silvia Ignatescua trecut cu putin peste limita minima, lucrarea sa fiind notata cu 55,50 de puncte.

Doua dintre candidatele inscrise la concurs nu s-au mai prezentat, iar alti trei concurenti nu au reusit sa treaca de 45 de puncte, limita minim admisa fiind de 50 de puncte. Este greu de imaginat ca un asistent medical cu grad principal, adica unul care, teoretic, are experienta si a promovat treptele profesionale pana la maxim nu stie carte nici de 5,00 cand vorbim de medicina legala, unde salariile sunt cele mai mari din bransa si responsabilitatea ar trebui sa fie pe masura.

Cert este ca doar cele doua candidate promovate la proba scrisa vor sustine interviul in ziua de 2 octombrie, in urma caruia se va decide castigatorul concursului. Este insa putin probabil insa ca prima calificata sa mai poata fi depasita de cea de-a doua, pentru ca asta ar insemna ca cea care a luat 10,00 la proba scrisa sa ia mai putin de 5,00 la interviu, iar cealalta sa fie notata cu 10,00 la ultima proba a concursului..

Pentru cele 4 posturi de asistent medical principal la UPU-SMURD, unde au candidat  10 persoane, doar una a fost respinsa, din motiv de neprezentare, celelalte 9 fiind declarate admise. Punctajele obtinute nu sunt prea incurajatoare pentru cei mai multi dintre ei, dar au o sansa pe care si-o pot valorifica daca se concentreaza si demonstreaza ca stiu ce sa faca atunci cand pacientul le vine in urgenta, pentru a fi salvat.

Citeste mai mult pe sanatateabuzoiana.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Sanatate

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate