Cuibul albinelor

in Agronomie

Albinele, ca insecte sociale, si-au cladit cuibul initial suspendat de crengile copacilor  (se intalnesc si astazi la unele rase de albine), apoi, sub influenta conditiilor de mediu, au trecut la o alta forma de cuib, mai ferita de intemperii si de dusmani, in scorburile copacilor, crapaturile stancilor etc. Datorita interventiei omului, astazi in familiile de albine sunt adapostite, in majoritatea lor, in stupi sistematici. In cuib, albinele cladesc faguri, se inmultesc si se dezvolta. Ceara pentru cladirea fagurilor este produsa de glandele ceriere, dispuse perechi pe sternitele abdominale ale albinelor lucratoare si au forma ovala, cu o suprafata deschisa, numita oglinzi ceriere. Ceara secretata apare sub forma de solzisori pe partea poroasa o oglinzilor ceriere, de unde, cu ajutorul membrelor, este recoltata si dusa la nivelul mandibulelor pentru prelucrare si transformare in faguri. Secretia de ceara este influentata de cules, puterea familiei de albine, starea fiziologica a acestora, spatiile goale din cuib etc. Prelucrarea nectarului, cresterea puietului sunt parghii stimulatorii importante pentru secretia de ceara.

 

Cuibul familiei de albine este format dintr-un numar variabil de faguri claditi de albine si asezati in pozitie verticala. Fiecare fagure este alcatuit din mai multe mii de de cellule hexagonale, dispuse bilateral. Se deosebesc trei feluri de celule: celule de albine lucratoare de forma hexagonala, care servesc la cresterea puietului de albine lucratoare si la depozitarea mierii si pasturii. Celule de trantor sunt destinate cresterii puietului de sex masculine si depozitarii mierii, si au dimensiuni mai mari decat celulele de albine lucratoare. Celulele de matca sau botcile au forma cilindrica si se aseamana cu ghindele. Se intalnesc de obicei doua feluri de botci in cuibul familiei de albine: botci de roire, dispuse pe marginile fagurilor, si botci de salvare, asezate de obicei central.

 

Cu timpul, fagurii din cuibul familiilor se invechesc, e masura ce se cresc in ei mai multe generatii de albine, iar dimensiunile celulelor scad. Acest lucru se datoreaza faptului ca in timpul cresterii puietului  aici se elimina excrementele, precum si invelitorile nimfelor. La un moment dat modificarea dimensiunii celulelor are o influenta negative privind dezvoltarea puietului si  dimensiunea albinelor eclozionate. Din aceste considerente, precum si din motive sanitare, se recomanda ca in fiecare an 1/3-1/4 din fagurii destinati pentru cresterea puietului sa fie inlocuiti cu faguri artificiali pe care in timpul culesului albinele ii cladesc in cel mai scurt timp.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.