Culoarea mierii

in Agronomie

In ansamblu, culoarea mierii de flori este galbena, cu o varietate foarte mare de nuante, de la aproape incolora pana la portocaliu pronuntat sau galbena – verzuie ori galbena-rosiatica. Culoarea mierii de mana este bruna, cu nuanta verzuie, roaiatica sau negricioasa.

Pentru două sorturi de miere culoarea este sever reglementata de norme si anume mierea de salcam la care culoarea trebuie sa fie cat mai deschisa posibil si mierea de mana la care culoarea trebuie sa fie cat mai inchisa.

 

Culoarea naturala a mierii de flori este conferita de pigmentii vegetali din nectar si in special din polen, cum ar fi cei din clasa flavonoizilor

Clasa flavonoizilor este foarte complexa, deci si nuanta de culoare a mierii va fi conditionata de categoria de pigment care predomina in planta melifera de la care provine mierea. Exista putine plante melifere sarace in pigmenti flavonoizi, exemplu tipic fiind salcamul.

 

Majoritatea plantelor melifere care infloresc inaintea salcamului (flora spontana timpurie, pomii fructiferi) au polenul si chiar nectarul bogate in pigmenti. Mierea provenita de la acestea are culoarea galben pronuntata. Mierea de salcam extrasa din faguri in care exista si miere din culesurile anterioare va avea un indice de culoare mai mare decat limita reglementata (12 mm pe scara Pfound). De altfel, dupa un oarecare timp aceasta miere va cristaliza. Prin organizarea corespunzătoare a culesului de salcam si prin extractia corecta a mierii din faguri, aceasta cauza poate fi indepartata.

Incalzirea brutala a mierii in vederea lichefierii (pe baia de apa la fierbere sau chiar la foc direct) are o mare influenta asupra deteriorarii culorii. Mecanismul chimic al formarii produsilor responsabili de inchiderea la culoare a mierii astfel tratate este bine cunoscut. La temperatura ridicata si in mediu acid (mierea are un pH intre 3,5 – 4,5) o parte din fructoza din compozitia mierii se descompune cu formarea de produsi furfurolici care au culoare inchisa.

 

Reactiile de inbrunare continua si dupa incetarea tratamentului termic deoarece hidroximetilfrfurolul rezultat, are capacitatea de a se combina cu aminoacizii liberi existenti in miere si prin polimerizare sa formeze compusi de culoare inchisa.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.