Cultura tomatelor

in Agronomie

IMPORTANTA TOMATEI: Tomata este folosita in hrana oamenilor, cu precadere, se consuma proaspata sau conservata sub forma de conserve (bullion, zacusca, etc.).

IMPORTANTA AGROTEHNICA: Lasa terenul liber, buna premergatoare pentru orice cultura afara de leguminoasele pentru boabe.

 

La tomate distingem mai multe structuri de cultura:

–         tomate in system protejat: sere si solaria;

–         tomate in camp: timpurii; de vara; de vara-toamna;

–         tomate palisate (la arac);

–         tomate oloage.

TEHNOLOGIA DE CULTURA: Eliberatul terenului din toamna, administrarea ingrasamintelor pe baza de P in cantitati mai mari decat la culturile de camp. Administrarea de K in cantitati moderate, araturi adanci de peste 30 cm care au drept scop mobilizarea terenului si incorporarea ingrasamintelor si administrarea gunoiului de grajd 30 – 50 tone/hectar; sub forma de compost, mranita 15 – 20 tone/hectar si incorporarea lor odata cu aratura, gunoiul de grajd se administreaza odata la 5 – 6 ani. Legumele cultivate in zonele amenajate la irigat.

Primavara: are l;oc ierbicidarea cu produse pe baza de Treflan, Triflurix, care combat buruienile cu frunza lata, incorporate in sol in maxim 20 de minute de la aplicare din cauza volatilitatii produselor.

 

BILONAREA TERENULUI: se realizeaza cu o masina speciala care lucreaza cu tractorul de minim 65 de CP. Distanta intre randuri la tomatele de vara este de 70 cm.

Bilon = ridicatura de pamant

Cultura se infiinteaza prin rasad de minim 45 de zile, bine udat inainte de a fi scos din rasadnita, bine tratat cu substante fungicidice si cuprice, se fasoneaza (se taie radacinile), se mocirleste cu pamant galben si balega.

Plantatul mecanizat se realizeaza cu ajutorul masinilor speciale pe 6 – 8 randuri, prevazute cu discuri de cauciuc, scaun de pozitionare, cu platforma pentru rasad, masina se regleaza in functie de densitatea rasadului pe care ne-o propunem, (40 000 – 50 000 plante la hectar, cu distanta de 22 de cm intre plante la tomatele de vara. Dupa plantare se asigura o norma de udare de 200 – 250 metrii cubi/hectar in vederea tasarii terenului pe langa planta.

Plantatul semimecanizat prin deschiderea de rigole cu cultivatoare (prasitoare), prevazute cu echipamentul de rariti, ce au drept scop formarea rigolelor.

Plantarea manuala se realizeaza cu plantator din fier sau tog din lemn.

Rasadul: trebuie sa fie gros, viguros, pana la 15 cm inaltime. Completarea golurilor are loc cu rasad de aceeasi varsta si acelasi soi, dupa care se administreaza o noua norma de udare cu cantitati cuprinse intre 200 – 300 metrii cubi/hectar.

 

Lucrari de ingrijire: Irigatul se realizeaza odata la 12 – 14 zile 400 – 600 metrii cubi/ hectar; functie de volumul precipitatiilor la momentul udarii.

La legume perioada de administrat apa, pana dau fructele in parg este de 400 – 600 metrii cubi/hectar, dupa care se creste volumul de apa atunci cand fructele se gasesc pe mai multe etaje pe planta.

Combaterea bolilor si daunatorilor se realizeaza pe cale chimica cu fungicide si insecticide, aceasta operatie se repeta succesiv si este preventiva.

Repetarea tratamentelor se face in functie de remanenta produselor, intre 2 si 4 saptamani. La tratamentele cu fungicid folosi si lipici (ou cu zahar sau aracet), pentru o mai buna fixare a substantei pe planta, pentru o perioada cat mai mare. Combaterea daunatorilor: coropisnita se combate cu substante insecticide cu remanenta mica de cel mult 7 zile, de preferinta se utilizeaza substantele de contact, este interzis recoltatul in perioada in care se utilizeaza aceste produse.  Recoltarea se face manual in mai multe etape sau mecanizat atunci cand peste 80 % din fructe au ajuns la maturitate, masina de recoltat smulgand vrejul, separand fructele de vrej, se sorteaza pe o platforma de catre muncitori.

 

Productii la tomatele de vara: 25 – 40 tone/hectar, la hibrizi 80 – 100 tone/hectar. Transportul se face in ladite, cu autocamioane.

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play