Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Cum a ajuns Romania sa livreze arme pentru ISIS. Reactia Ministerului de Externe

in Politic

O investigatie realizata de Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) si Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) arata existenta unei retele de comert cu armament in care e implicata si Romania.

Ministerul Afacerilor Externe a remis presei cateva prezari referitoara la stirile cu privire la exporturi de armament din tari central si est-europene catre Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Iordania si Turcia.

”Romania respecta cu strictete cele mai inalte standarde de control al exporturilor de produse militare, standarde cuprinse in legislatia interna, in care sunt reflectate angajamentele internationale asumate de tara noastra ca membru al UE, NATO, ONU si OSCE, precum si ca stat parte la Tratatul privind comertul cu arme (ATT)”, precizeaza MAE.
Conform sursei citate, autoritatea nationala de control aproba licentele de export in urma unei analize riguroase din perspectiva criteriilor cuprinse in Pozitia Comuna 2008/944/PESC si in ATT si numai in baza prezentarii unor asigurari primite din partea utilizatorilor finali, angajamente certificate si de autoritatile competente din tarile de destinatie. Aceste asigurari cuprind, intre altele, certificate internationale de import, certificate de utilizare finala, confirmari de livrare, clauze de re-export.

MAE mentioneaza ca toate produsele militare exportate de Romania sunt cuprinse in rapoartele anuale si trimestriale prezentate pe pagina electronica www.ancex.ro si care, de asemenea, sunt transmise la UE, ONU sau OSCE. Aceste rapoarte prezinta valoric si cantitativ exporturile romanesti de componente, produse si echipamente militare.

”In conformitate cu standardele de control practicate, Romania participa cu promptitudine la orice investigatie privind trasabilitatea unor arme ce ar putea sa provina din tara noastra”, subliniaza MAE.

Romania, Bulgaria, Croatia, Cehia, Muntenegru, Slovacia, Servbia si Bosnia si Hertegovina sunt statele care exporta armament inca din 2012, conform investigatiei BIRN si OCCRP. Arnele nu ajungeau direct in Siria, ci in Turcia, Iordania, Emiratele Arabe Unite si Arabia Saudita. In final, insa, sfarseau atat in mainile opozitiei siriene, cat si ale unor grupari islamiste.

Armele si munitia sunt transportate pe calea aerului. Doar de pe aeroportul din Belgrad in ultimele 13 luni au plecat cel putin 68 de zboruri cu astfel de incarcaturi. Alte zboruri au avut ca origine Slovacia, Cehia si Bulgaria.

Circa 4.700 de tone de arme, inclusive mitraliere, lansatoare de rachete si arme anti-tanc, dar si gloante, mortiere, grenade, rachete si explozibili au fost livrate din Bulgaria si Romania catre baze militare din Iordania si Turcia, arata documentele de transport consultate de jurnalisti, scrie si News.ro. O parte din acest arsenal a fost livrat cu ajutorul Statelor Unite. De altfel, ultima nava inchiriata de SUA a plecat din Bulgaria pe 21 iunie, cu 17.000 de tone de material neidentificat, probabil arme, catre un port neprecizat la Marea Rosie. Comandamentul pentru Operatiuni Speciale al armatei SUA (SOCOM) a afirmat ca a fost vorba de „munitii pentru a sustine Operatiunile Speciale si misiunile lor din lume”, dar si „fortele straine partenere”.

In total, mii de pusti de asalt, in general copii de AK-47, obuze de mortiera, lansatoare de rachete si mitraliere au ajuns din Bosnia, Bulgaria, Croatia, Cehia, Muntenegru, Slovacia, Serbia si Romania in Arabia Saudita, Iordania, Emiratele Arabe Unite si Turcia – tari cunoscute ca principalele piete de armament pentru Siria si Yemen. Jurnalistii noteaza ca toate contractele au fost semnate in ultimii patru ani, in conditiile in care, inainte de izbucnirea razboaielor civile din Siria si Yemen, vanzarile de arme din Europa de Est si din Balcani catre Peninsula Araba erau aproape inexistente.

Statele vizate au aprobat si exporturi in valoare de 155 de milioane de euro catre Iordania, de 135 de milioane de euro catre Emiratele Arabe Unite si de 87 de milioane de euro catre Turcia. Tranzactiile au fost aprobate de Guvernele din tarile exportatoare in pofida temerilor exprimate de experti si chiar de membri ai cabinetelor ca armele ar putea ajunge in mainile opozitiei armate siriene sau chiar ale teroristilor, ceea ce incalca legislatiile lor nationale, pe cea europeana, dar si acordurile internationale.

Arme si munitie est-europeana au fost identificate in inregistrari video si in fotografii publicate pe retelele de socializare de unitati ale rebelilor sirieni sustinuti de Occident, dar si de miscari jihadiste precum Statul Islamic, Ansar al-Sham, Frontul al-Nusra (afiliat al-Qaida) si factiunile rebele din Yemen. O parte dintre arme au fost fabricate chiar in anul 2015, arata datele de identificare.

„Dovezile arata o deviere sistematica a armelor catre grupari armate acuzate de incalcari grave ale drepturilor omului”, a declarat un reprezentant al Amnesty International, Patrick Wilcken. „Daca aceasta este situatia, transferurile sunt ilegale in baza (…) legilor internationale si ar trebui sa inceteze imediat”, a adaugat el. La randul sau, raportorul Parlamentului European privind armele, Bodil Volero, a avertizat ca cel putin o parte dintre transferuri au incalcat, probabil, directivele UE. Sursa: Stirileprotv.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Politic

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate