Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Cum a devenit unul dintre ele mai frumoase monumente ale României un pericol pentru turiști

in Turism

Castelul Brukenthal din judeţul Braşov, ridicat în cinstea Mariei Tereza, a ajuns o umbră cu o istorie mareață.

Construit la jumătatea secolului 18 de contele Jozef von Brukenthal, nu poate fi vizitat pentru că este un real pericol pentru turişti. Mândria zonei rămân, deocamdată, caii lipițani de la herghelia Sâmbăta.

Emblema acestor locuri, castelul nu are doar o istorie impresionantă, ci şi multe legende. A fost construit pe la 1750 de contele Jozef von Brukenthal, vărul lui Samuil von Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei. Ctitoria ar fi fost ridicată în onoarea împărăteasa Maria Thereza a Austriei, despre care se spune că ar fi avut o relaţie pasională cu acest conte.

Construit în stil baroc, cu ziduri de peste 1 metru grosime, castelul are 35 de camere, decorate cu picturi. Mai bine spus, avea.

Mai mult de jumătate din acoperiş s-a prăbuşit, iar plafonul dintre etaje a fost distrus, zilnic vin turişti în zona, însă după cum scrie şi aici clădirea este instabilă, iar accesul interzis.

Turist: ’E dezamăgitor, e foarte trist ce se întâmplă. În ideea în care mergem să vizităm ţări mai evoluate, cum e Italia, găsesc o ruină, mergi să o vizitezi”.

Cum s-a ajuns aici? Din incompetenţa şi nepăsare. După naţionalizare, castelul a servit drept sediu administrativ pentru Herghelia de cai lipiţani. Iar din 2002, castelul aparţine Romsilva. Administarii ştiu că ar avea nevoie de peste 3 milioane de euro pentru reabilitare.

Gheorghe Dima, director de direcţie la Romsilva: “Statutul nostru de regie nu ne permite la acest moment să aplicăm la fonduri europeene, încă suntem în căutare de surse de finanţare, pentru că starea castelului se degradează”

Disperaţi câţiva oameni inimoşi au făcut o petiţie online în speranţa că nu este totul pierdut.

Irineu Ambrozie, iniţiator petiţie: “Obiectul petiţiei este să tragem un semnal de alarmă şi să cerem autorităţilor cu competenţe în protejrea monumentelor istorice să acţioneze imediat”.

Specialiştii avertizează că dacă nu se iau măsuri urgenţe până până la venirea iernii, ar putea fi prea târziu.

Sursa: stirileprotv.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Turism

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate