Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Cum contracarezi tacticile josnice ale sefului

in Psihologie
  1. Sefii dificili- inspaimantatori

 

Sefii dificili-inspaimantatori reprezinta acea proportie de unu la mie care dau impresia ca intr-adevar le face placere sa fie atat de mizerabili cum sunt. Ei pun in practica teoria managementului prin abuz si, in general, sunt oameni carora nu a trebuit sa li se incredintelze niciodata un post de conducere.

 

Bomba

Asemenea uturor sefilor dificili, Bomba reactioneaza la anumiti stimuli care il fac sa detoneze.  Discursul lui este ata de incoerent, incat adesea trebuie sa iti unesti eforturile cu alte colegilor pentru a intelege care este problema. Bomba nu are nevoie de o anumita persoanat, incat adesea trebuie sa iti unesti eforturile cu alte colegilor pentru a intelege care este problema. Bomba nu are nevoie de o anumita persoana asupra careia sa se dezlantuie; poate exploda si daca esti singur in birou. Chiar daca tirada sa nu este indreptata inspre tine, toti cei care se afla in raza ei de impact au un sentiment de disconfort.

Simpla cale de a discuta cu Bomba si de a-i explica modul in care te afecteaza purtarea lui are slabe sanse de reusita.

Cea mai buna strategie de a face fata unei Bombe  este incercarea de a-l face, pe cat posibil, sa constientizeze, chiar si intr-o mica masura, modul in care se comporta.

 

Santajistul

Este exemplul clasic de persoana care stie foarte bine ca are puterea in mana si nu se teme sa o folosesca. Santajistul actioneaza pe baza influentei  pe care i-o confera autoritatea sa si reprezinta o categorie foarte nesuferita pentru ca te face sa te simti extrem de neajutorat.

Cea mai eficienta metoda de a face fata unui santajist este sa il determine sa tina cont de puterea pe care o detii tu. Acest lucru poate fi realizat calcand pe urmele sale si apeland la tehnici pe care le foloseste si el.

 

Nesuferitul si razbunatorul

 

Cea mai buna strategie pentru a face fata unor astfel de oameni  este sa le demosntrezi ca si tu esti puternic. Nu trebuie sa ai confruntare directa cu ei, nici sa ii ameninti, ci sa le comunici in mod subtil, dar clar, ca nu trebuie sa te provoace.

 

Seful lipsit de principii etice si morale

 

Din cand in cand, dai peste un sef care este pur si simplu alunecos. L-ai vazut mintindu-i de sute de ori pe clienti, colegi sau angajati; denatureaza informatiile si triseaza ori de cate ori are ocazia. Deviza lui este: “Ai gresit doar atunci cand ai fost prins.”

Un astfel de sef pune si o serie de probleme. Daca alegi sa ramai in subordinea lui, este absolut necesar sa iti aperi pielea. Pastreaza toata documentatia scrisa legata de munca ta si lasa-l intotdeauna pe el sa ia toate deciziile.

 

Acuzatorul

 

Deviza Acuzatorului este “Nu conteaza cat de mult pierzi sau castigi; important e pe cine dai vina.”

Cu prima ocazie cu care da vin ape tine absolut fara motiv, apeleaza la metoda “accepta si reactioneaza”, tactic ace are doua parti:

  1. Acceptarea viovatiei pe care ti-o pune in carca seful, dar fara sa adopti o atitudine defensiva sau agresiva
  2. Roaga-l sa iti explice ce anume ar trebui sa faci atunci cand va intervene o alta situatie similara, ca sa nu-ti repeti “greseala”.

Hotul de merite

Exista multi sefi carora le place sa isi assume meritele angajatilor lor, iar uneori o fac intr-un mod extreme de rasunator. Fie ca este vorba despre o idee a ta sau de povestea unui succes personal, in momentul in care seful tau se lauda in fata tuturor cu faptul respective, devine un erou.

Cea mai buna abordare a Hotului de merite este cea directa. Fa-l sa inteleaga ca stii cum procedeaza.

  1. Sefii dificili-stresanti

Exploatatorul

Unul dintre semnalmentele Exploatatorului este crestearea ingrijoratoare a numarului de orepetrecute la serviciu, de la o spatamana la alta.

Cea mai buna strategie de a face fata unui Exploatator este sa-l oblige sa stabileasca proritatile, pastrand tot timpul pe birou o lista a proiectelor pe care le ai de finalizat.

Stapanul de sclavi

Asemenea sefului dificil-Exploatator, Stapanul de sclavi pare pretentia sa fii la dispozitia lui douazeci  si patru de ore din douazeci si patru.

Bariera

De obicei, sefii-Bariera sunt foarte egoisti, nesiguri pe ei si neinteresati de impactul actiunilor lor asupra angajatilor.

Comunica-i intr-o maniera cat sepoate de amabila, ca intentionezi sa iti atingi scopurile, cu sau fara ajutorul lui. Nu adopta o atitudine agresiva ci incearaca sa apelezi la sprijinul sau.

Manipulatorul

Manipulatorul este un sef dificil caruia ii face placere sa se joace cu angajatii, sa-i manipuleze si sa se distreze cu ei ca si cum ar fi niste pioni intr-un joc bizar de sah.

Omul invizibil

Acest tip de sef dificil ne face sa devenim foarte vulnerabili. Sentimentul ca nu ai pe cine sa te bazezi este unul foarte neplacut, deoarece nu este alaturi de tine atunci cand iti asumi un risc.

  1. Sefii dificili-enervanti

In categoria sefilor deficili-enervanti inta: dispretuitorul, amfibianul, impaciuitorul, grobianul, seful care “are un fix”, regii si reginele, moticanul si morocanosul

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Psihologie

SUB ACELASI ACOPERIS

Parinti si copii in aceeasi locuinta, pana la varste inaintate ale tuturor.
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate