Vasele din inox de calitate sunt printre cele mai bune din bucatarie, dar si printre cele mai scumpe. Tine cont ca sunt pretentioase si ca trebuie sa stii cum si cu ce sa le cureti, pentru a le intretine cat mai mult timp.
Oalele si tigaile, ustensilele si tacamurile sau frigiderul din inox sunt elegante si durabile in timp. Dar sunt si pretentioase pentru ca, pe suprafata lor, se vede orice urma de mancare si orice pata. Tine cont de faptul ca nu le poti curata cu orice si ca trebuie sa te feresti de buretii si de detergentii abrazivi, care deterioreaza luciul specific inoxului. Chiar daca ai ars mancarea intr-o tigaie de inox sau ai murdarit frigiderul din inox cu pete de grasime, nu trebuie sa le freci cu substante corozive.
CUM SCAPI DE ARSURI SI DE GRASIME
Nu freca oalele arse de inox cu bureti de sarma sau detergenti abrazivi. Lasa-le la inmuiat cateva ore in apa calduta si detergent lichid de vase. Poti adauga si o lingurita de bicarbonat, sa obtii o solutie cat mai eficienta. Ulterior, foloseste un burete moale, freaca energic petele de arsura sau grasimea de pe suprafetele de inox. Acelasi sfat este util si pentru plitele din inox sau pentru cuptoarele cu microunde facute din acelasi material. Daca petele nu se curata complet, sterge oala sau tigaia cu un servetel de hartie, sa fie uscata, presara pe pete bicarbonat si inmoaie-l cu un burete ud, ca sa obtii o pasta moale. Lasa bicarbonatul sa actioneze cateva ore, apoi freaca din nou cu un burete moale pana cureti complet zona.
CUM INTRETII VASELE DIN INOX STRALUCITOARE
Sterge intotdeauna de apa asele din inox, dupa ce le speli, cuptorul sau frigiderul din inox. Mineralele si sarea din apa lasa urme albe instetie pe suprafetele din inox. O data la cateva saptamani, este bine sa lasi vasele sau tacamurile din inox la inmuiat in apa cu otet pentru cateva ore. Otetul dizolva calcarul si sarea care se depune din apa si te ajuta sa cureti mult mai bine vasele. Obiectele sau vasele din inox cu multe pete de grasime sau de apa mai pot fi lustruite si cu suc de rosii. Acidul din rosii curata foarte bine suprafetele lucioase, fara sa le deterioreze. Foloseste o laveta moale, inmuiata in suc de rosii si freaca bine zonele patate, apoi spala cu apa calda cu apa calda si detergent.
FOLOSESTE ULEI PENTRU A INTRETINE VASELE
Incalzeste oalele sau tigaile din inox la flacara mica, toarna putin ulei si asteapta sa se raceasca putin. Unge bine cu o pensula interiorul vasului cu ulei cald si apoi mai tine-l cateva minute pe foc. Stinge aragazul si, cand vasul este rece, curata excesul de ulei cu un servetel de hartie. In interiorul vasului ramane o pelicula subtire de ulei care previne depunerea calcarului si arderea mancarilor atunci cand gatesti.