Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Cum isi fac tiganii palate si isi cumpara masini scumpe: „Am fost în Suedia la furat, la muncă, la cerşit. Îmi puneam basmaua la gură şi ziceam aşa: «Please, coroana»!”

in Articole

Ţiganilor din Odobeşti, judeţul Dâmboviţa, le merge atât de bine, încât comuna este un imens şantier. Casele s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie, iar primăria, pentru a face faţă acestui fenomen, a disponibilzat o suprafaţă mare de teren.

În Suedia curge lapte şi miere, spun ţăganii din Odobeşti şi nu ar mai munci în România când văd cât de uşor se lipsesc suedezii de câteva sute de coroane dacă stai cu mâna întinsă (100 de coroane suedeze = 10,62 euro). Trăgând linie, cerşetorii pot pleca acasă şi 100-150 de euro într-o singură zi, bani pe care în România îi câştigau în două săptămâni relateaza adevarul.ro

Cu simţul proprietăţii, ţiganii se întorc acasă în fiecare an, dar nu mai mult de o lună. Cât timp sunt plecaţi trimit bani pentru construirea caselor.

“Ehe, taxă mică, please, coroana”  În Odobeşti nimeni nu se sfieşte să spună că “stă jos”, adică cerşeşte. Mai şi muncesc, mai şi fură, dar nu dau în cap. Cei mai mulţi s-au convertit la credinţa adventistă, aşa că sunt cu frică de Dumnezeu.   “Îmi puneam basmaua la gură şi ziceam aşa: <<ehe, taxă=”” mică,=”” please=”” coroana=””>>. Dădeau suedezii, că sunt oameni buni. E altă lume acolo, dar nu e ca în România mea. Eu n-aş sta acolo că e frig rău”, ne-a spus Tănţica.

La fel de nonşalant este şi Marin Vasile, în vârstă de 29 de ani, atunci când vine vorba de “traiul” din Suedia. Casa şi-a renovat-o de curând, are trei maşini şi se poartă doar la sacou şi cămaşă.

646x404 (1)

“Am fost în Suedia la muncă, la furat, la cerşit, la orice. Cerşeala mergea cel mai bine. E mai bine de 1000 de ori ca la noi. Poliţia e mai blândă, oamenii sunt mai buni, totul e ok. Săream de 1000 de euro pe lună. Am şi muncit la pavaje, la vopsit case. Ne plăteau cu 10 euro pe zi la muncă. Nu m-aş mai întoarce aici dacă nu aveam copil mic. Toată familia mea e plecată. Am plecat cu acte acolo şi stăm la o femeie. Ne-a primit la ea în casă. Prima dată a fost mama mea şi dacă a fost bine am plecat şi noi”, spune Marin.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate