Încă din anul 2011, Spania a interzis fumatul în spațiile închise. Cu toate acestea, patronii de baruri și restaurante au găsit alternative care să nu le pună în pericol încasările. Soluția ingenioasă a fost preluată rapid de la un local la altul ajungându-se din nou la ideea că orice persoană, fumătoare sau nu, poate intra într-o cafenea și de ce nu, să aprindă o țigară.
Patronii și-au despărțit, fiecare, localul în două părți cu panouri de sticlă sau lemn, o parte din local, cea destinată fumătorilor fiind spațiu lăsat liber. Senzația de loc în aer liber s-a creat prin anularea intrării propriu zise în local, în locul ușii existând un stor gigant. Cu alte cuvinte, locul pentru fumat este ca o terasă acoperită, chiar încălzită pe perioada iernii cu aparate speciale, unde fumătorul își poate aprinde, legal, o țigară, fără a deranja pe ceilalți.
În ultimii ani foarte multe firme de amenajări din Spania s-au adaptat cerințelor și s-au specializat în renovarea localurilor în vederea instalării spațiilor pentru fumat.
O altă alternativă este cea a localurilor destinate exclusiv fumătorilor, așa zisul „Club al fumătorilor”, unde accesul se face pe baza legitimației de membru. Cazul este întâlnit mai ales în sălile de jocuri de noroc, unde documentul de identitate ține loc de legitimația fumătorului. Mai mult decât atât, clienții fără viciul tutunului, sunt bineveniți în astfel de localuri deoarece, fumătorii au intrare separată, iar spațiul destinat lor este foarte bine delimitat.
Dat fiind succesul afacerilor de tip horeca din Spania, Coca Cola a realizat un studiu în anul 2013 și a demonstrat că există un bar la fiecare 132 de locuitori. De altfel, spaniolii sunt de părere ca barul face parte din cultura și viața lor. Potrivit studiului, mai mult de 30% dintre cei 2000 de subiecți au afirmat că ar lăsa cheile cu toată încrederea, de la propria casă, barmanului din localul favorit.