Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Cum poti castiga adeziunea celorlalti?

in Psihologie

 

A suscita adeziunea inseamna a obtine din partea interlocutorului un acord total cu ideea ta, solutia si proiectul tau care devin astfel ideea, solutia si proiectul lui, fara rezerve.

Un asemenea acord este oare posibil?

Da, este posibil, cu conditia sa intelegi ca suscitarea adeziunii inseamna  specularea dorintei si nu a fricii sau ratiunii. Adeziunea nu inseamna supunere, ci elan al celuilalt spre lucru care trebuie facut sau idee care trebuie impartasita. Celalat este diferit, ceea ce inseamna ca propria ta viziune aspura lucrurilor are putine sanse sa-l vibreze.

Acest lucru are asadar un pret: sa te interesezi de celalalt, sa descoperi la ce este sensibil, sa vorbesti pe limba lui, sa ai tot timpul in minte interesul lui si sa iti  interzici sa mergi contra.

In aceasta directie,  trebuie sa oferi doua iluzii: iluzia de a crede ca poti sa te pui in locul celuilalt si iluzia de a crede ca pentru a convinge trebuie sa vorbesti mult; inmultindu-ti astfel argumentele, vei ajunge sa il gasesti pe cel bun. Un singur argument corect il poate face pe interlocutorul tau sa simta ca esti foarte paroape de el si ca il intelegi. Mai departe poti aprofunda…..in functie de situatie.

Exista insa o capcana care trebuie evitata: constiinta incarcata ca ai reusit sa convingi.

 

A convinge inseamna a tine seama de celalalt si a-i lasa toata libertatea.

Este vorba deci, de suscitarea adeziunii sau de inlesnirea manifestarii ei? Trebuie sa fim atenti la situatia in care interlocutorul nostrum nu reactioneaza asa cum dorim noi; nu ca nu vrea, ci poate nu se simte in stare sau nu are mijloacele sa o faca. In cazul acesta , interesul ne face sa deosebim intre cele doua instrumente pe care trebuie sa le folosim:

  • Prin convingere poti castiga adeziunea cuiva care nu este mobilizat
  • Facilitarea slujeste la ajutarea celui care este convins, dar nu se simte in stare sau nu are mijloacele necesare sa actioneze.
  1. Transmite-i propria energie

A convinge inseamna a face in asa fel incat interlocutorul nostru sa fie atras de ceea ce ne atrage, si cu suficienta putere sa treaca la actiune. Noi ii transmitem energia noastra prin ceea ce ii vim spune, dar mai intai, prin forta de convingere personala.

Regula de baza: sa fii sincer.

  1. Motiveaza-ti interlocutorul

Interlocutorul trebuie convins de un lucru pe care l-ai hotarat fara el sip e care nu vrei sau nu poti sa i-l impui. Acest lucru nu il motiveaza de la bun inceput dar este susceptibil s ail atraga. Interlocutorul suporta asadar o influenta din partea ta, in sensul ca el nu este nici impotriva nici pentru, ci nu este mobilizat: tu trebuie sa il mobilizezi.

  1. Centreaza-te pe argumentul hotarator

Secretul convingerii sta in alegerea si retinerea unui singur argument si anume cel care va putea trezi dorinta cea mai puternica a interlocutorului. Acesta se numeste argumentul hotarator. Inmultirea argumentelor sporeste dificultatile, iar rezultatul este o risipa de energie, atat din partea ta cat si din partea interlocutorului.

Cautarea argumentului hotarator iti poate confirma sau infirma apelul tau la convingere: daca nu reusesti sa gasesti un argument forte, cauta alt instrument.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Psihologie

SUB ACELASI ACOPERIS

Parinti si copii in aceeasi locuinta, pana la varste inaintate ale tuturor.
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate