Cum prindem un roi

in Agronomie/Stiri online

In ziua in care primele botci sunt capacite, daca conditiile meteo nu sunt impotriva, dupa ora 11 (de regula intre 12-14) pleaca roiul primar cu matca batrana, de regula asezandu-se pe un copac sau pe un alt suport din apropierea stupinei.
Dupa 7 zile de la plecarea primului roi, ar trebui sa eclozioneze primele matci dar, desi maturate, acestea nu pot iesi din lacasul lor datorita albinelor care, pe masura ce matcile rod capacelul, il refac lasand numai un orificiu pentru hranirea matcilor. Datorita acestei perioade de retinere fortata ele sunt capabile sa zboare imediat dupa iesirea din botca. Prima matca care eclozioneaza incepe sa-si distruga rivalele. Aceasta actiune este posibila numai in prezenta unei atitudini ingaduitoare din partea albinelor care, in cazul dorintei de roire, ies cu prima matca eclozionata. Daca au trecut 14-15 zile de la iesirea primului roi, familia de baza nu mai este in stare sa dea alt roi, in aceasta situatie familia ingrijind ultima matca ramasa. Din diferite motive se mai poate intampla ca matca familiei de baza sa piara inainte de formarea primului roi. In aceasta situatie familia sau renunta la roire sau primul roi iese cu prima matca eclozionata (sau cu mai multe), fiind un roi secundar (ca structura biologica).
Imediat dupa asezare roiul trimite albinele cercetase pentru a gasi adapostul definitiv. La intoarcerea acestora sau in urmatoarele doua zile roiul se desface si isi ia zborul catre noul adapost. Rareori roiul, din lipsa unui adapost isi construieste locul unde s-a instalat provizoriu la inceput.

Modalitati de prindere
Apicultorul nu trebuie sa lase roiul sa plece mai departe ci imediat dupa asezarea lui sa ia masuri de recoltare, recoltare care se face cu ajutorul roinitei (o ladita mai usoara). Daca roiul este asezat pe o craca mai subtire aceasta se taie cu o foarfece de pomi si roiul suspendat se scutura direct in stupul pregatit pentru el, avand grija sa se stranga toate albinele.
Daca roiul este asezat la inaltime, roinita (sub forma de clopot, impletita din paie) se leaga de capatul unei prajini si se duce pana langa roi, care este scuturat de un ajutor cu o alta prajina. Roinita cu roiul prins se aseaza pe pamant in apropierea locului unde a fost roiul pentru ca sa se stranga in ea toate albinele roiului. Este necesar a ne stradui sa trecem in roinita toate albinele pentru ca numai asa putem fi siguri ca am luat si matca acestuia.
Adesea, in invalmaseala plecarii albinele scapa de sub supraveghere matcile tinere din botci si o data cu roiul secundar sau tertiar pleaca mai multe matci, acesti roi zburand mult mai departe si mult mai sus. La prinderea roiului secundar trebuie sa ne grabim caci acesta pleaca mult mai repede. La prinderea lui se cauta sa se recupereze toate grupele formate in jurul tinerelor matci pentru a nu diminua puterea roiului. Roii secundari sau tertiari se inalta foarte sus, fiind anevoie de prins. Pentru usurarea prinderii, daca suntem prezenti in stupina in momentul roirii, vom pulveriza cu apa roiul in zbor, iar cu o oglinda de buzunar se trimite un fascicul de raze asupra lui. Fiind infricosate de aceste raze albinele se vor aseza pe cel mai apropiat pom. In cazul in care o familie se pregateste de roire si vrem sa o prindem mai usor, vom scurta una din aripile matcii, care, neputand sa zboare, va cadea pe pamant, determinand roiul sa coboare pe locul cu matca.
La instalarea roilor secundari sau tertiari trebuie sa lasam in stup si un fagure cu putin puiet in vederea retinerii albinelor, acesti roi avand tendinta sa plece mai departe. In noaptea urmatoare instalarii are loc lupta dintre matci roiul ramanand cu o singura matca iar uneori fara nici una.
In timpul formarii ghemului de albine pe crenguta unde se prinde roiul sau dupa ce ghemul a fost format, se aduce un fagure ce contine puiet de toate varstele (scuturat de albine si agatat pe varful unei prajini). Rama respectiva se tin in mijlocul aglomeratiei de albine sau se alatura de ghemul de albine fara sa se atinga creanga de care s-a prins roiul. Albinele din roi vor ocupa imediat fagurele cu puiet, impreuna cu matca. Roiul prins se scutura intr-un stup gol echipat cu faguri artificiali si 1-2 faguri cu provizii. Daca au mai ramas albine la locul respectiv, operatia se repeta.

Metoda 1
Intr-un stup se pun 4-5 faguri artificiali, peste care se scutura roiul si apoi cu ajutorul fumului se aranjeaza podisorul si capacul, urdinisul fiind larg deschis. Dupa o ora se completeaza si restul de faguri, in asa fel incat toate albinele sa fie repartizate pe faguri.

Metoda 2
In fata stupului destinat primirii roiului, in care s-au asezat fagurii necesari, se intinde o panza in asa fel incat sa se lase liber drumul spre urdinisul care este larg deschis. La o distanta de 30-40 cm de urdinis se rastoarna tot continutul roinitei. Dupa un moment de dezorientare in care albinele se imprastie in toate partile, gramada de albine se organizeaza si primele albine atrase de mirosul fagurilor artificiali patrund in stup lasand, din glanda Nasanov, mesaje catre celelalte albine. In curand toate albinele se indreapta catre urdinisul stupului, printre ele numarandu-se si matca. Folosind aceasta metoda, in cazul roilor secundari sau tertiari, se pot descoperi chiar mai multe matci din care apicultorul poate recupera una din ele dupa ce s-a asigurat ca o alta matca a patruns in stup.

Metoda 3
Inregistrandu-se pe o banda de magnetofon sunetul emis de albinele care semnalizeaza chemarea roiului catre stup, cu ajutorul mesajului sonor s-au putut instala mai rapid alte roiuri. Metoda a fost aplicata si la prinderea roiurilor din zbor, prin montarea in roinita a unui mic difuzor ce reproduce inregistrarea respectiva.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.