Daca esti mandru de munca ta , nimeni nu te poate priva de acest lucru; nici macar un sef dificil.
Punctele sensibile
Cu totii avem puncte sensibile, iar seful tau poate avea cateva care declanseaza un comportament reporsabil. Exista insa si unele puncte sensibile pe care le poti valorifica pentru a-i induce o atitudine pozitiva, iar acest lucru poate contribui in mare masura la imbunatatirea relatiei tale cu seful.
Punctele sensibile se aseamana cu colesterolul. Unele te pot salva, altele te pot ucide. Exista trei asftel de puncte pozitive, universal valabile.
- Transfera sefului meritele pentru succesele tale
Este adevarat ca, in majoritatea companiilor, angajatii exceptionali sunt usor de remarcat. Toata luma stie cine isi face bine treaba si cine nu. Dar, daca te gandesti putin, nu prea conteaza cine isi asuma meritele succesului intr-o organizatie- de obicei se vede destul de clar cine merita cu adevarat laudele.
Daca ai incredere in modul in care iti indeplinesti sarcinile si contributia pe care o ai in cadrul companiei, ai putea sa ii transferi sefului o parte din merite- cat mai multe. El iti va aprecia gestul si te va aprecia si pe tine, deoarece va crede ca il pui intr-o lumina pozitiva. Aspectul avantajos este ca nu ai nimic de pierdut, iar beneficiile pot fi imense. Partea cea mai buna este ca poti fi complet lipsit de scrupule in aceasta privinta, iar seful tau nu-si va da seama niciodata de strategia ta.
Desigur, uneori poate fi destul de dificil sa procedezi astfel. Lingusirea unui sef pe care nu il simpatizezi iti poate contrazice principiile. Acest lucru iti poate lasa un gust amar pentru scurt timp, dar profitul pe termen lung poate fi uneori urias.
- Lauda-ti seful
O vorba buna din cand in cand poate avea un ecou de durata.
Nu trebuie sa faci un gest grandios sau exagerat.
In continuare, cateva tipuri de laude care pot da rezultate excelente:
– Ati facut o treaba foarte buna organizand acest proiect
– Cred ca ati luat o decizie foarte buna
– A iesit foarte bine!
Laudele, daca sunt autentice si binemeritate, iti permit sa atingi doua scopuri: seful sa se simta bine fata de propria-i persoana, dar si fata de tine. Ambele sunt lucruri bune si creeaza o atmosfera placuta la locul de munca.
- Multumeste-i sefului
Exista numeroase lucruri pentru care poti multumi. Multumirile nu trebuie sa fie la fel de formale ca intr-o felicitare. Poti spune pur si simplu: “Va multumesc pentru faptul ca ati avut incredere in mine.” sau “Multumesc pentru intelegere.”
Seful tau va fi mult mai amabil cu tine, daca va crede ca il apreciezi.
Nu este deloc gresit sa stimulezi punctele sensibile ale oamenilor. Nu faci nimic gresit si nici nu esti ipocrit, iar rezultatul este aproape intotdeauna pozitiv.