Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Cum sa devii mai rezistent si sa te descurci mai bine

in Psihologie

adobestock_60483313-e1439298039841

Specialistii in psihologie pozitiva au descoperit ca oamenii rezilienti:

  • Sunt optimisti
  • Sunt plini de speranta si capabili sa gandeasca solutii
  • Au incredere in ei, dar nu devin suficienti in increderea lor
  • Pot sa se controleze sis a isi foloseasca adecvat emotiile
  • Sunt capabili sa gaseasca beneficii si sens in adversitate
  • Folosesc umorul
  • Au experienta unei figure autoritare puternice si protectoare din copilaria lor
  • Se dolosesc de sprijinul social, sunt capabili sa isi formeze prieteni si familie
  • Au o varietate de strategii de aparare care se pot adapta usor
  • Sunt capabili sa invete, sa ierte si sa mearga mai departe

 

Ce este rezilienta?

Rezilienta nu inseamna doar sa fii rezistent, ea se dezvolta dintr-o adaptare sanatoasa. Acest articol te va ajuta sa te folosesti de ce ai mai bun ca sa obtii bunastarea.

Tot ceea ce faci influenteaza tot ceea ce faci! Pe masura ce te vei obisnui sa te uiti mai mult la partea buna a lucrurilor, vei vedea ca poti sa faci mai mult, iar pe masura ce vei face mai mult iti vei construe mici abilitati de adaptare care vor deveni o trambulina extraordinara cu ajutorul careia vei putea sa iti revii de pe urma adversitatilor. cu ajutorul careia vei putea sa iti revii de pe urma adversitatilor. cu ajutorul careia vei putea sa iti revii de pe urma adversitatilor. Iar cand rezistenta ta vi fi mai mare vei descoperi ca ai mai multa putere decat ai crezut, si acest lucru iti va permite sa infrunti din ce in ce mai multe provocari si sa duci o viata cu adevarat implinita.cari sis a duci o viata cu adevarat implinita.

Rezilienta nu este acelasi lucru cu supravietuirea.rea. Mecanismele de supravietuire te pot ajuta sa treci peste evenimente traumatizante emotional pe moment, dar daca nu ai grija la efectele secundare emotionale, nici nu vei invata din ele si nici nu vei creste ca persoana.

Cei care supravietuiesc falimentului sau pierderii slujbei si vad acest lucru doar ca pe un esec, nu ca pe o oportunitate de a invata lucruri noi, nu sunt rezilienti. A supravietui unui divort nu este acelasi lucru cu a invata ce nu a mers bine in relatie si a-ti construe o noua viata pe baza celor invatate. Rezilienta presupune crestere.

Ce anume face o persoana sa fie rezilienta?

Marea parte a aptitudinilor noastre de adaptare sunt formate in copilarie. O educatie protectoare, dar puternica este un factor foarte important pentru rezilienta. Iar copiii pot fi invatati sa fie rezilienti in mod indirect si pot fi influentati in mod pozitiv atunci cand au in preajma cel putin un adult care reprezinta o prezenta parinteasca puternica si favorabila.

Cum influenteaza perceptia gandirea pozitiva?

Povestile care ni le spunem noi insine si explicatiile pe care le dam evenimentelor alcatuiesc scenariul vietii noastre. Specialistii in psihologie pozitiva au descoperit cat de mult influenteaza perceptia si interpretarea capacitatea oamenilor de a se adapta bine adversitatilor mici sau mai mari.

Pesimistii si oamenii deprimati vad lucrurile cu mai multa claritate, iar optimistii isi fac iluzii in legatura cu abilitatile lor si cu puterea de a controla evenimentele. Desi pesimistii vad lucrurile “asa cum sunt”, din studii reiese ca acesta este un dezavantaj, in timp ce ochelarii colorati ai optimistului reprezinta o aparare excelenta si un factor care contribuie la rezolvarea problemelor si la  reactia pozitiva fata de “realitate”. Pesimistul este coplesit repede si infrant in timp ce optimistul supravietuieste si prospera.

Cand ai iluzii despre capacitatea ta de a schimba situatia ai nevoie si de o raportare la realitate. Optimistii sanatosi. Optimistii sanatosi sunt capabili sa infrunte realitatea, de fapt sunt chiar inclinati sa o infrunte. Exista momente cand e important sa evaluezi correct realitatea si abilitatile, ca atunci cand faci calcule de contabilitate sau cand pilotezi un avion.

Studiile ne demonstreaza ca poate fi un lucru bun sa fii optimist, sa exagerezi putin, mai ales atunci cand trebuie sa infrunti o adversitate.

 

Stilul explicativ si atributiv

Gandurile pozitive si negative pe care le asociezi rezultatului si consecintelor unei actiuni influenteaza interpretarea lucrurilor care tocmai s-au intamplat. Aceste interpretari ale trecutului sepot transforma in emotii si asteptari proiectate in legatura cu rezultate viitoare. O interpretare negative a trecutului sau a prezentului poate deveni o perspectiva pesimista asupra evenimentelor viitoare.

Perceptia si interpretarea situatiilor si a evenimentelor influenteaza felul in care ne simtim, care influenteaza capacitatea noastra de a gandi clar si mediul in care traim. Felul in care ne simtim ne determina actiunile. Daca interpretam negativ sau pessimist evenimentele vom functiona mai putin bine decat cei care le interpreteaza pozitiv sau optimist. Astfel, sentimentele noastre depind de ceea ce credem.

Intr-un studiu efectuat pe caini Martin Seligman a descoperit cat de importanta este convingerea ca putem sa influentam rezultatul actiunilor noastre, indiferent de circumstante. Comportamentul cainilor a fost analizat in functie de reactia lor la impulsuri electrice slabe. Multi dintre caini au cedat rapid si s-au resemnat, pasivi, la tratamentul aplicat, dar altii au continuat sa opuna rezistenta.

Aceasta abilitate de a merge mai departe in ciuda piedicilor permanente si a adversitatilor este caracteristica si comportamentului umanm, diferenta dintre cele doua tipuri de reactie revenind din faptul ca cei din grupul ambitios au convingerea ca mai pot influenta situatia in care se afla. Ei raman optimisti si plini de speranta in eforturile lor de a schimba situatia, in timp ce altii cedeaza.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Psihologie

SUB ACELASI ACOPERIS

Parinti si copii in aceeasi locuinta, pana la varste inaintate ale tuturor.
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate