Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Cum sa diminuam comportamentele nedorite?

in Psihologie

In cazul in care comportamentele dorite isi fac aparitia inseamna ca exista o anumita intarire in mediul de lucru. Lipsa intaririi inseamna lipsa comportamentului. Si se stie de multa vreme ca aparitia unui tip de comportament nu este intotdeauna dorita. Evident, ai vrea sa fii capabil sa elimini un anumit tip de comportament nedorit. Din pacate, consecinte afecteaza intotdeauna comportamentul, astfel incat, la fel cum poti motiva din neatentie un anumit tip de comportament nedorit, este posibil sa sa pedepsesti sau sau elimini din neatentie un comportament dorit.

  1. Pedeapsa si penalizare in eliminarea unui tip de comportament

Cum procedezi atunci cand oamenii fac lucruri care sunt nesigure, nesanatoase, nedrepte, neetice sau ilegale? Daca este posibil, actionezi in vederea stoparii imediate a acestor acte, din cauza gradului ridicat de risc pe care il prezinta.

Pedeapsa si penalizarea saun consecinte active care insotesc comportamentul si scad frecventa manifestarii lui pe viitor. Astfel, pedeapsa intervine cand comportamentul produce un lucru nedorit de cel care il realizeaza iar penalizarea apare cand comportamentul are ca rezultat pierderea unui lucru.

Desi folosirea pedepsei sau penalizarii este necesara din cand in cand, ele ar trebuia plicate cu moderatie. Ambele insa sunt greu de aplicat, deoarece, in ciuda faptului ca ele elimina manifestarea comportamentului nedorit, nu se stie ce tip de comportament il va nlocui pe cel pe care l-ai inlaturat. Pentru a obtine comportamentul dorit, pedeapsa si penalizarea ar trebui sa fie folosite intotdeauna in combinatie cu intarirea pozitiva.

Foarte important este faptul ca stoparea problemelor de comportament nu inseamna ca acesta va fi inlocuit de un comportament pozitiv sau productiv.

Fiecare reactioneaza diferit

Ceea ce este o pedeapsa pentru cineva poate sa nu fie o pedeapsa la fel pentru altii. Pedeapsa nu rezolva niciodata o problema iar pedepsirea nu le spune oamenilor ce vrei sa faca; le spune numai ce sa nu faca. Se poate intampla sa elimini un comportament nedorit, iar acesta sa fie inlocuit de unul la fel de neplacut. De aceea, nu ar trebui sa pedepsesti niciodata un comportament fara sa stii cu ce vrei sa fie inlocuit sis a-l intaresti pe cel adecvat imediat ce si-a facut aparitia.

  1. Lipsa actiunii schimba comportamentul

Exista o alta metoda prin care poate fi eliminat comportamentul nedorit, iar aceasta este modalitatea cea mai frecventa prin care organizatiile isi demotiveaza oamenii in mod neintentionat.

Stingerea are loc atunci cand un tip de comportament nu este intarit. Cu alte cuvinte, stingerea inseamna retinerea sau neaplicarea intaririi unui cpomportament intarit anterior.

Primul lucru care se intampla atunci cand un comportament bine dezvoltat este ingorat, il reprezinta o intensificare a acestuia. Cu alte cuvinte, comportamentul va manifesta o frecventa mai mare. De exempluk daca apasam butonul unui lift si acesta vine greu, vom apasa succesiv de multe ori, desi acest lucru nu are nici un efect asupra liftului.

Dupa intensificarea premergatoare stingerii , vei constata de obicei un comportament emotional negativ.  Daca  nu esti pregatit sa faci fata comportamentului emotional negativ, atunci este mai bine sa nu utilizati singerea, deoarece acesta este o dovada in plus ca are loc o stingere.

Dupa ce comportamentul emotional si-a urmat cursul, el va continua sa apara la interval variate si neregulate de timp, pana cand va inceta.

Cand vechiul comportament a disparut o perioada, ceva obisnuit este sa apara din nou, ca din senin, ceea ce i-a facut pe multi dintre noi sa creada ca oamenii nu se schimba. Insa, reaparitia unui vechi obicei este o dovada a faptului ca ca acel comportament care l-a inlocuit nu este intarit indeajuns.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Psihologie

SUB ACELASI ACOPERIS

Parinti si copii in aceeasi locuinta, pana la varste inaintate ale tuturor.
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate