Cum să reciclăm corect hârtia ?

in Ecologie

Multe materiale de împachetat , hârtie de ziar , şerveţele , sunt făcute în totalitate sau în parte din fibră de hârtie reciclabilă .

Spre deosebire de plastic , hârtia este o invenţie străveche a omului , dar cu toate acestea a devenit ieftină şi uşor de procurat abia după ce revoluţia industrială a făcut posibilă fabricarea hârtiei pe scară largă .

Hârtia este cel mai frecvent deşeu întâlnit în mai toate sferele de activitate şi constituie o importantă sursă de fibre de celuloză , celuloza fiind substanţa naturală care stă la baza producerii hârtiei .Hârtia fiind fabricată din celuloză se biodegradează ( descompune ) mult mai uşor decât plasticul .

Sub forme diferite , hârtia ocupă aproximativ 41 % din totalul gunoiului menajer pe care îl producem .Există trei tipuri de hârtie care pot fi reciclate direct :hârtia de calitate           (caietele de şcoală , hârtia de copiator , plicuri , hârtia de dactilografiere , hârtia de computer),  hârtia de ziar şi cartonul .Hârtia de calitate nu conţine hârtie colorată pentru a schimba culoarea noii hârtii obţinute prin reciclare .

Cu tehnologiile actuale , hârtia poate fi reciclată de cel mult patru ori . Beneficiile aduse naturii prin reciclarea deşeurilor de hârtie sunt foarte importante , reducându-se anumite costuri ca :apa industrială cu aproximativ 60 % , poluarea aerului cu aproximativ 75 % , energia electrică cu aproximativ 45 % , precum şi poluarea apei cu aproape 45 % , reducerea cantităţii de material lemnos exploatat .

În zilele noastre , hârtia nouă se fabrică în general având ca bază pasta mecanică sau celuloza . Totuşi trebuie să subliniem că producerea celulozei din lemn realizează o puternică poluare a atmosferei şi a apelor .Fibrele de celuloză sunt extrase din lemn cu ajutorul produselor chimice sulfuroase , apoi albite . Poluarea mediului poate fi redusă graţie tehnologiilor moderne şi utilizării crescânde de maculatură .Fibrele sunt extrase din maculatură şi folosite pentru fabricarea hârtiei noi . Maculatura se dizolvă în multă apă până se reduce la o pastă lichidă , impurităţile mari precum şi materialele plastice , metalele ,etc. sunt extrase , apoi se adaugă produse chimice pentru a elimina cerneala tipărită . În maşina de hârtie , această pastă trece printr-un număr mare de bobine , aici apa fiind extrasă şi astfel se obţine hârtia reciclată , care poate fi folosită din nou .

Date statistice :

  • o tonă de hârtie irosită înseamnă :    – 2 foi de scris şi un ziar pe zi timp de un an
  • o tonă de hârtie reciclată înseamnă : – 17 copaci salvaţi

– 4102 kwh şi 26000 l apă economisiţi

– 27 kg noxe mai puţin eliminate în atmosferă

Cum să reciclăm corect hârtia ?

Pasul 1 – adună hârtiile pe care nu le mai poţi folosi la împachetat sau scris ;

Pasul 2 – striveşte cutiile de carton pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu ;

Pasul 3 – depozitează-le într-un loc special amenajat pentru colectarea hârtiei ;

ŞTIAŢI CĂ :

  • în lume sunt reciclate numai 25 % din cantităţile de hârtie existente , deşi nu există cauze de ordin tehnic sau economic care să împiedice dublarea acestei cifre
  • reciclând numai jumătate din hârtia folosită astăzi în lume , se poate acoperi aproximativ 75 % din necesarul de hârtie nouă , salvând în acelaşi timp patru milioane de hectare de pădure ;
  • prin reciclare sunt economisite nu numai materialele , ci se economiseşte şi energia şi se reduce poluarea ;
  • o tonă de hârtie reciclată salvează 17 arbori , 7000 l apă , 4200 kwh ( suficient pentru a încălzi o locuinţă într-o jumătate de an ) ;
  • reciclând carton putem economisi şi până la 25 %din energia folosită la producerea lui ;
  • zilnic se produc 650.000 tone de hârtie în lume , din care 500 de tone sunt nefolosibile şi sunt înlăturate ;
  • pentru a produce 700 de pungi de hârtie folosite la cumpărături este nevoie de un copac de 20-30 de ani .
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*