Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

CUM SA-TI IEI UN PASAPORT

in Stiri online

Pasaportul este un document de identitate oficial care serveste la legitimarea unei persoane in timpul calatoriilor peste hotare.

Pentru a calatori in strainatate, ai nevoie de pasaport. In fata autoritatilor romane si straine, acest act oficial face dovada identitatii, cetateniei, calitatii, precum si a dreptului titularului de a calatori in strainatate.

FELUL PASAPORTULUI

In tara noastra, exista trei tipuri de pasaport, pasaportul simplu electronic, pentru persoanele care au implinit varsta de 12 ani (valabil 5 ani pentru minorii cu varsta intre 12 si 18 ani si 10 ani pentru persoanele cu varsta peste 18 ani), pasaportul electronic (pentru persoanele care nu au implinit varsta de 12 ani, valabil 3 ani) si pasaportul simplu temporar, cu valabilitate de 12 luni.

PASAPORTUL SIMPLU TEMPORAR

Daca te grabesti sa pleci in vacanta, poti opta pentru pasaportul simplu temporar. Acesta are valabilitatea de 12 luni si se elibereaza in termen de cel mult 10 zile lucratoare. Daca pleci impreuna cu copiii, trebuie sa stii ca, in momentul formularii cererii pentru pasaport, trebuie sa fie prezenti ambii parinti. In caz contrar, ai nevoie si de o procura speciala sau de declaratia privind acordul celuilalt parinte, in original, ambele obtinute de la notariat sau de hotararea judecatoreasca de incredintare a minorului, ramasa definitiva si irevocabila, in cazul in care ai primit custodie unica. Pentru minorul care a implinit varsta de 14 ani, ai nevoie si de cartea de identitate a acestuia.

CE SA ALEGI

Pasaportul simplu electronic are termen legal de eliberare 30 de zile de la data inregistrarii cererii. Daca te grabesti, pasaportul simplu temporar poate fi o solutie de urgenta, dar, atentie, cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Emiratele Arabe Unite sunt sfatuiti sa evite utilizarea pasaportului temporar, intrucat politia nu permite intrarea pe teritoriul acestei tari a titularilor acestui tip de pasaport. De asemenea, statul Kuweit interzice intrarea pe teritoriul sau, indiferent de cetatenia, scopul si durata vizitei in acest stat, a tuturor cetatenilor posesori de pasapoarte temporare. Pentru a verifica ce tari nu accepta intrarea pe teritoriul lor in baza unui pasaport temporar onsulta www.mae.ro.

ACTE NECESARE

Documnetele necesare pentru eliberarea pasaportului simplu eletronic sau a celui temporar sunt urmatoarele: pasaportul anterior, daca acesta exista; buletinul, cartea de identitate; dovada achitarii contravalorii pasaportului, in original (plata se poate face la ghiseul Institutiei Prefectului); certificate de stare civila, in original. Pentru copii, la depunerea cererii este necesara prezenta ambilor parinti. Daca nu esti prezenta la depunerea cererii, atunci trebuie aduse si doua fotografii elor identice, cu dimensiuni 3,5*4,5 cm.

PENTRU MINORI

Cand minorul se deplaseaza in strainatate neinsotit de ambii parinti, pe langa pasaport, este nevoie de o declaratie accord  parintelui neinsotitor, prin care acesta isi exprima acordul cu iesirea copilui din tara. Aceasta declaratie se elibereaza la notariat.

COSTURI

Pe teritoriul Romaniei, serviciile comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple emit urmatoarele tipuri de pasaport: pasaport simplu electronic (persoana cu varsta peste 12 ani) – 258 lei; pasaport simplu temporar – 96 lei, indiferent de varsta.

Modalitati de plata: online, prin virament catre conturile deschise de catre fiecare Institutie a Prefectului; de la banca unde ai deschis un cont bancar, prin virament catre conturile deschise de catre fiecare Institutie a Prefectului; prin mandat postal (la orice oficiu postal); in numerar, la casieriile unitatilor CEC Bank.

Indiferent de tipul de pasaport pentru care optezi, acesta trebuie sa fie valabil cel putin 6 luni de la data intrarii in tara straina.

In cazul in care nu te poti prezenta la serviciul public comunitar de domiciliu sau resedinta pentru eliberarea si eidenta pasapoartelor simple, cererea poate fi depusa si in alta localitate din tara, la cel mai apropiat serviciu public comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple.

In statele membre ale Uniunii Europene (Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croatia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria) se poate prezenta la vama doar buletinul. Doar daca ai, evident, peste 14 ani.

Informatiile au fost preluate de pe site-urile www.pasapoartemai.gov.ro si www.mae.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Stiri online

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate