Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Cum vopsim de Paște ouăle natural, fără a folosi chimicale

in Articole/Diverse/Religie/Stiri online

Se apropie sărbătorile Pascale și pe mesele românilor nu lipsesc ouăle de Paște care sunt vopsite în toate culorile.
În multe zone ale țării, ouăle se vopsesc în roșu și vă vom spune o frumoasă legendă a acestui obicei.
Se spune că Maica Domnului a venit să-și plângă fiul iubit care era răstignit pe cruce și a adus cu ea și un coș cu ouă pentru a îi îndupleca pe cei care îi chinuiau fiul, dar aceștia nu au aratat niciun pic de milă. Atunci, Maica Domnului a îngenuncheat în fața crucii punând coșul cu ouă jos și ouăle s-au înroșit de la picăturile de sânge ce cădeau din rănile lui Iisus. Domnul a spus atunci:”De acum înainte să faceți și voi ouă roșii întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut și eu astăzi”.
Pe Valea Oltului, culoarea roșie naturală se obține din petale de mac. La un litru de apă e nevoie de o jumătate de kilogram de petale de mac. Iese un roșu frumos, intens, luminos. Se pot folosi și petale uscate, în cazul când macul nu a înflorit.
Tot roșu, dar mai spre roz sau violet se obține din foi de ceapă roșie sau din sfeclă roșie.
Cu trei linguri de paprika, ouăle fierte 30 de minute capătă o frumoasă culoare roșu-cărămiziu.
Culoarea galbenă-portocalie se obine prin fierberea cojilor provenite de la 6-8 cepe galbene, timp de 30 de minute împreună cu 4 căni de apă. Ouăle se pot fierbe cu cojile de ceapă, dar nu este neapărat necesar.
Culoarea albastră a ouălor se obține folosind varză roșie. O jumătate de varză roșie se fierbe 30 min cu 4 căni de apă. Ouăle se lasă în vopsea toată noaptea dacă vrem să obținem albastru închis.
Culoarea mov se obține prin fierberea cam a jumătate de pungă de afine congelate, cu 4 căni de apă, timp de 30 de minute. Afinele se zdrobesc înainte.

Nu uitați să adăugați oțet în vopsea, pentru a fixa culoarea(cam 3 linguri la litrul de apă)

(foto: RTV. net)

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate