Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Cum vor arăta relațiile S.U.A – China în timpul administrației Trump? Xi Jinping: „Cooperarea este singura alegere corectă”

in Stiri online

Președintele chinez, Xi Jinping i-a spus lui Donald Trump în prima lor convorbire, că cooperarea este singura alegere corectă în ce privește relațiile dintre cele două superputeri economice ale lumii.

Xi i-a zis telefonic luni lui Trump că cele două țări au avut beneficii comune muncind împreună și că trebuie să își concentreze eforturile spre creșterea economiei globale, raportează China Central Television. Potrivit CCTV, cei doi șefi de stat se vor întâlni în curând.

„China și Statele Unite – în calitate de cele mai dezvoltate țări ale lumii și de ocupante ale primelor două locuri în economia globală –  au nevoie și trebuie să coopereze în mai multe privințe”, a afirmat Xi, conform CCTV. „În acest moment există o șansă și un potențial uriaș pentru cooperarea China-Statele Unite”.

Trump este de părere că această convorbire „a pus bazele unui respect reciproc” și prevede că cele două părți ar construi împreună un parteneriat puternic pe viitor, potrivit raportului echipei sale de tranziție.

Această schimbare vine după ce în campania electorală Trump acuza China pentru situatia Statelor Unite, mesaj care a atras foarte mulți alegători convinși că pierderea joburilor este rezultatul globalizării. Miliardarul a promis că va impune taxe suplimentare acestei țări, mare manipulatoare de burse, dacă nu încetează cu practicele necinstite din comerț.

Politica externă chineză vede în Donald Trump un potențial partener. Liderii Beijingului s-au dovedit foarte pragmatici încă de acum 30 de ani, când economia americană și-a deschis porțile spre investiții străine.

S-a făcut remarcat tonul cooperativ din telegrama de felicitare trimisă miercuri noului președinte american. În acel mesaj, Xi a făcut referire la niște elemente ale noului său model de relație cu marile puteri, un concept care a fost cunoscut, dar ignorat în mod repetat de administrația Obama.

Ministrul Afacerilor Externe chinez, Wang Yi, în timpul vizitei sale de duminică în Turcia, a declarat că China este pregătită să promoveze relațiile cu Statele Unite din noul punct, al alegerii lui Trump. A mai spus, de asemeni că se mențin relații cu Statele Unite la diferite nivele, adăugând că atât Republicanii, cât și Democrații au dorit în mod constant dezvoltarea și consolidarea relațiilor americano-chineze.

Sursa: bloomberg.com

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Stiri online

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate