Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Darea în plată, o soluție care îi costă pe români mii de lei: ”A lua impozite de la un falit este aberant”

in Burse - Banci/Evenimente/Stiri online

Darea în plată, lege inițiată și aprobată ca soluție pentru acei români care nu își mai pot achita creditele ipotecare, presupune un cost elevat pentru persoanele care decid să apeleze la această procedură. Suma se ridică la câteva mii de lei.

Orice persoană care are un credit ipotecar sub 250.000 de euro poate demara procedura de dare în plată în cazul în care nu mai poate onora plata ratelor către bancă și astfel predarea cheilor imobilului stinge datoriile celui în cauză către instituția financiară. Procedura însă poate costa și câteva zeci de mii de lei.

Spre exemplu pentru un imobil pentru care se datorează 120.000 de euro, cel care dă în plată locuința va avea de plătit:
-onorariul notarial de autentificare de 5.617 lei.
-notificarea băncii de 150-200 de lei,
-intabulare 808 lei
-impozit către stat 7.386 de lei.

În total, 14.000 de lei, care pentru românii aflați în incapacitatea de a-și plăti ratele reprezintă o sumă colosală. În acest sens, datornicii au cerut notarilor să se adapteze situației prin scăderea taxelor cu 90% și să calculeze taxele la valoarea actuală a casei date în plată, care este mai mică și nu la valoarea soldului creditului.

„Noi am făcut nişte calcule. 50 la sută este limita maximă la care putem să reducem onorariile, pentru că după cum ştiţi un birou notarial îşi suportă toate cheltuielile de funcţionare”, a declarat Ion Marin, prim-vicepreşedinte Uniunea Naţională a Notarilor, potrivit Digi24.

Pe de altă parte, înițiatorul legii dării în plată, avocatul Gheorghe Piperea, spune că “articolul 111 din Codul fiscal face referire la impozitul pe venitul persoanelor fizice, ori consumatorul care dă în plată imobilul nu face un venit din acest act, ci își asumă o pierdere, darea în plată e un faliment simplificat, iar a lua impozite de la un falit este aberant”.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Burse - Banci

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate